Zdravé králiky aj bez liekov?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2816

Chcel by som chovať králiky pre potešenie i úžitok. Obávam sa však rôznych chorôb, ktoré chovy králikov často postihujú...

V súčasnosti sa nedá hovoriť o chove králikov ako o bezproblémovom. Okrem najčastejších infekčných ochorení ako sú hemoragická septikémia - mor králikov a myxomatóza, sa v chove králikov objavuje čoraz viac porúch trávenia, dýchania a chorôb kože.
Pri králikovi platia dve základné pravidlá. Prvé je, že menej je niekedy viac a prekrmovanie zvierat jadrovými krmivami pri nedostatku sena a zeleného krmiva môže mať rozsiahle následky na zdravotnom stave, čo zas negatívne ovplyvňuje obranyschopnosť, plodnosť a úžitkovosť králikov. A druhé pravidlo je, že pri králikoch je prevencia ochorení omnoho dôležitejšia a lacnejšia ako samotná liečba. 

Účinná prevencia chorôb je 90 percent konečného úspechu či neúspechu v chove. Mnohí chovatelia veľmi často a zbytočne používajú rôzne lieky na prevenciu, alebo pri podozrení na nejakú chorobu bez určenia diagnózy. Pri takomto necielenom použití liekov - antibiotík, antikokcidík, antihistaminík, hormonálnych liekov sa síce často príznaky ochorenia potlačia, ale problém sa nelieči, ochorenie sa v krátkom čase zopakuje a pri opätovnom použití rovnakého postupu je táto liečba už neúčinná. 

Prevencia chorôb spočíva:

  • v správnej zoohygiene;

  • vo výbere vhodného plemena králikov pre daný typ chovného zariadenia a zamerania chovu;

  • v správnom kŕmení kvalitným čerstvým krmivom, ktoré je pre daný druh zvierat fyziologické a v primeranom množstve;

  • v rešpektovaní fyziologických potrieb a prirodzených vlastností chovaných zvierat;

  • v správnej podpore celkovej odolnosti zvierat vo vhodnom čase, napríklad pomocou prírodných látok (probiotík, prebiotík, rastlinných prípravkov, vitamínov);

  • v cielenom vakcinačnom programe určenom podľa aktuálnej epizootologickej situácie v chove a okolí. V zásade by sa mali zvieratá vakcinovať len proti chorobám, ktoré ich naozaj a aktuálne môžu hroziť a liečba by bola neefektívna.  

Každý chov má svoje špecifiká a rôzne podmienky. Pri všetkých ochoreniach a pri stanovení diagnózy je potrebné zamerať pozornosť na výlučky, sliznice a kožu chorého králika, kontrolovať a všímať si exkrementy. Treba vytvoriť také podmienky chovu, aby sa minimalizovala potreba liekov, vakcín, a ak je možné nahradiť ich probiotikami a prírodnými látkami.  

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December