Staré pečivo pre sliepky - aké sú riziká?

Kategória: Články Dátum: Hit: 44749

Suché a neplesnivé pečivo je dobrým, avšak nie pravidelným doplnkom stravy nosníc. Nikdy na starých rožkoch a chlebe nestavte kŕmnu dávku, pretože sliepky prospievať nebudú.

Staré suché rožky, žemle alebo chlieb sa isto nájdu v každej domácnosti. Niektorí ich ďalej v kuchyni upotrebia napríklad na strúhanku, iní by ich radi dali namočené svojim sliepkam. Je to však správne a nie je to pre ne nebezpečné?
Kŕmne zmesi sú dosť drahé a často ani neviete, čo za zmesi skutočne kupujete. Niet preto divu, že chovatelia občas na svojom chove šetria a používajú všetko, čo im v kuchyni zostane. Na tom by nebolo nič zlé, avšak nič sa nemá preháňať, a len o pšenici, zvyškoch a namočenom starom chlebe to nie je – sliepky kŕmené len týmto nikdy nebudú prospievať a ani produkovať vajíčka. Kŕmiť sliepky starým pečivom, ktorý dopredu namočíte vo vode alebo i v mlieku nie je dobré, avšak medzi mnohými chovateľmi hydiny je to normálne. Praktizujú to z jedného prostého dôvodu a to, aby jednoducho využili všetky zvyšky z kuchyne. Sliepky síce budú nasýtené, ale nutrične budú ochudobnené na bielkoviny, vitamíny i minerály.

Málo je niekedy viac

Ak si napriek tomu myslíte, že je dobré starý namočený chlieb alebo rožok občas sliepkam do krmítok dať, mali by ste si dať pozor na tieto veci a radšej sa im vyhnúť:

• Soľ: Rovnako ako veľké množstvo cukru, tak i soľ nie je prirodzenou stravou pre žiadnu hydinu. Ak sa rozhodnete podať staré rožky, určite by ste z nich mali soľ odstrániť. Soľ v akejkoľvek podobe sliepkam nepodávajte, inak hrozia zdravotné problémy a s nimi i malá produkcia vajec.

• Pleseň: Plesnivé potraviny rozhodne nosniciam nepodávajte, a je jedno, či ide o zhnité ovocie, zeleninu či staré pečivo. Pleseň by mohla napáchať nemalé škody na ich zdraví.

• Veľké kusy: Pšenica a aj iné kŕmne zmesi sú nadrvené tak, aby vyhovovali nárokom vtákov, aby ich mohli dobre chytiť do zobáku a zhltnúť. S veľkým rozmočeným kusom chleba či rožku si totiž veľmi neporadia. S väčším prehltnutým kusom hrozí riziko upchatého hrvoľa a následné zdravotné problémy. Namočené pečivo im teda treba servírovať len po malých kúskoch.

• Veľa vody: Patrí staré pečivo k pravidelnej strave vašich sliepok? Potom ho podávajte rozdrvené a zmiešané s malým množstvom vody, alebo lepšie s kukuricou, žihľavou či varenými zemiakmi. Pred podaním ho treba riadne postláčať, aby obsahovalo čo najmenej vody. Sliepky sa tak nebudú cítiť nafúknuté.

Riziká starého pečiva

Chovateľ, ktorý si myslí, že pri skrmovaní všetkých zvyškov z kuchyne ušetrí niečo navyše sa väčšinou mýli, a miesto vajec zbiera akurát tak uhynutú hydinu na dvore. Nič sa preto nemá preháňať, a vždy je dobré používať „sedliacky“ rozum. A aké škody môže napáchať také staré pečivo v kŕdli?

• Hnačky: Mäkké alebo príliš rozmočené krmivo vedie k zažívacím problémom a pri väčšine sliepok sa tak objaví hnačka. Ak už sliepky počas dňa dostali niečo čo na zažívanie nie je celkom vhodné (kosti, škvarky, mäso), radšej sa pečivu vyhnite.

• Stučnenie: Časté skrmovanie starého pečiva vedie k ich stučneniu, a teda hlavne k zníženiu produkcie vajec.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December