Ovenálie vo Východnej

Kategória: Články Dátum: Hit: 683

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku-družstvo organizuje 11. júna (nedeľa) XIV. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností – Ovenálie 2023.

Všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra a aj bryndze, ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr – O Majstra syrára, ktorá sa bude konať pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ako aj súťaž O najkrajšiu syrovú tortu.

Uskutoční sa divácky atraktívny 14. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2018, keď súťažiaca Janka Mäsiarová vytiahla z 1 kg syreniny niť s dĺžkou 196,5 m. Tento rekord je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.

Program obohatí aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia takýchto produktov.
Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku.
Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho a baranieho mäsa bude pripravená ovčiarska tombola, kde je hlavnou cenou jahňacina na celý rok.

Na Ovenáliách vo Východnej bude so svojim stánkom aj spoločnosť VETIS so svojimi odborníkmi. 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December