Aké plemeno sliepky chovať "na vajíčka"?

Kategória: Články Dátum: Hit: 119295

Uvažujete o tom, že si zaobstaráte sliepky na vajíčka?

Do skupiny nosných plemien patria plemená sliepok chovaných pre dobrú znášku vajec. Sú to ľahké, aktívne a čulé sliepky, ktoré usilovne hrabú a časť potravy si dokážu aj zaobstarať sami, ak majú k tomu príležitosť.
Vďaka svojej nižšej hmotnosti dobre lietajú, s čím je nutné počítať pri výstavbe výbehu a oplotenia. Sliepky nosných plemien sú väčšinou viac plaché než ostatné plemená a udržujú si od človeka odstup. Kvokavosť u nich nie je príliš žiaduca, preto bola šľachtením silne potlačená.


Výber plemena
Výberu plemena treba venovať dostatočnú pozornosť. Skôr, než si ho zaobstaráme, musíme zvážiť, aké máme možnosti chovu. Vo väčšine chovateľských periodík nájdeme veľa inzerátov ponúkajúcich celú škálu plemien sliepok. Rozhodujúce je, či chceme chovať čistokrvné plemeno alebo hybridy, vyšľachtené pre vysokú znášku. Z čistokrvnej hydiny sa na znášku hodia ľahké a stredne ťažké plemená sliepok. Priemerná znáška nosných plemien závisí od správneho kŕmenia a techniky chovu, preto sa pri chovateľoch líši.
Výhodou ľahkých plemien je vyššia znáška, než pri ťažších plemenách. Medzi najviac obľúbené ľahké plemená patria leghornky, minorky, vlašky, české zlaté kropenaté či hamburčanky.
Stredne ťažké plemená vznikli zo šľachtiteľskej snahy získať sliepky, ktoré by nielen dobre niesli vajcia, ale zároveň boli i zmäsilé. Ich výhodou je, že sa vyznačujú pokojnejšou povahou a majú menšiu snahu lietať než väčšina nosných plemien. Tiež sú prítulnejšie, pričom niektoré plemená sú vynikajúce nosnice. Patria sem amrokska, australka, barneveldka, bielefeldská sliepka, dolnorýnska sliepka, drážďanka, faverolka nemecká, hempšírka, maranska, mechelenka, nemecká ríšska sliepka, oravka, plymutka, rodajlendka, sasexka, sulmtálka, šumavanka, velsumka, vyandotka, žerzejský obor.
Vykŕmené prebytočné kohúty stredne ťažkých plemien možno použiť na varenie, preto sa tiež nazývajú plemená s kombinovanou úžitkovosťou. Vhodné je navštíviť niekoľko väčších chovateľských výstav, aspoň okresných, kde je možné priamo vidieť väčší počet plemien a súčasne získať odborné informácie o chove i dostupnosti nami vybraného plemena.
Treba vychádzať nielen z toho, ktoré plemeno sa nám páči, ale i z toho, čo od chovu očakávame a aké máme priestorové a finančné možnosti. Tam, kde je nedostatok priestoru k chovu veľkých plemien sliepok, dobre využijeme plemená zdrobnené alebo zakrpatené, z ktorých niektoré majú relatívne vysokú úžitkovosť. Reálne je počítať s 200 – 220 vajíčkami ročne na sliepku. Sliepky najlepšie nesú v druhom roku života, potom ich výkonnosť mierne klesá. Každé plemeno nesie inak, no pri bežných je takáto znáška normálna.

Nosné hybridy
K masovej produkcii vajec boli vyšľachtené sliepky nosného typu, ktoré nepatria k určitému plemenu, ale vznikli krížením rôznych plemien a línií za účelom vyšľachtiť sliepku s maximálnou znáškou vajec. Také sliepky sa nazývajú nosné hybridy. Dokážu dobre zhodnocovať krmivo a znesú v prvom znáškovom cyklu takmer každý deň jedno vajce (overená znáška sa udáva minimálne 280 vajec za rok).
Nosné hybridy sú v podstate „továrne na vajcia“ a najčastejšie sa využívajú práve vo veľkochovoch, kde sa robí tzv. jednocyklová znáška. Nosnice teda znášajú iba 11 – 14 mesiacov, a pred pelichaním sú už z chovu vyradené. Spotreba krmiva na jedno vajce je 138 g a vajcia majú priemernú hmotnosť okolo 60 g. Hybridy sú bežne ponúkané pre chov v domácich podmienkach, ale pokiaľ vám nejde len o maximalizáciu znášky, je oveľa vhodnejšie si pre domáci chov zvoliť čistokrvné plemeno hydiny.
Aj medzi čistokrvnými plemenami sú totiž výborné nosnice, ktoré majú predvídateľné správanie a je na ne navyše aj pekný pohľad. Veľkou nevýhodou hybridov vyšľachtených špeciálne pre veľkochovy je skutočnosť, že zhruba po roku a pol ich nosnosť prudko klesá, ich kuriatka už zďaleka nedosahujú úžitkovosti ich rodičov a navyše sú i menej vitálne a náchylnejšie na rôzne ochorenia. Najlepšie výkony podávajú v generácii, ktorá sa predáva koncovému zákazníkovi. Ak si myslíte, že „oklamete“ systém a vychováte si na budúci rok vlastné kurence od hybridov, nemusí to fungovať. Nikto nezaručí, že budú rovnako výkonné. Medzi nosné hybridy patria bovans, dominant, hisex, ISA brown, moravie, shaver, tetra.

Plemeno - Počet vajec / rok - Farba škrupiny
Leghornky - 210 - Biela
Minorky - 190 - Biela
Vlašky - 210 - Biela
Česká zlatá kropenatá - 190 - Nažltlá
Hamburčanky - 170 - Biela
Plymutky - 190 - Tmavožltá
Amroksky - 190 - Hnedá
Australky - 190 - Hnedá
Sasexky - 180 - Žltá
Rodajlenky - 180 - Hnedá
Hempšírky - 180 - Hnedá
Velsumky - 160 - Hnedá
Faverolky - 180 - Nažltlá
Dominant - 290 - Hnedá
Tetra - 270 - Hnedá
Shaver - 300 - Hnedá
Moravie - 260 - Hnedá
Bovans - 300 - Hnedá

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December