Zopár rád, ako začať s chovom sliepok

Kategória: Články Dátum: Hit: 96917

Chceli by sme chovať sliepočky. Mohli by ste nám poradiť pár základných krokov ako začať?

Koľko priestoru potrebuje „šťastná“ sliepka?
Všeobecne sa uvádza, že jedna sliepka by mala mať asi 10 m² výbehu. Čím viac, tým lepšie. Sliepky by sa mali pásť, mali by mať priestor, kde si budú spokojne hrabať a chytať dážďovky, červíky, chrobáky. Ideálne je vyčleniť priestor, kde si nájdu i kúsok tieňa v parných dňoch, a kde sa môžu popoliť. Niektorí chovatelia im v týchto miestach postavia hrady, kde počas dňa môžu odpočívať. Aby ste si nezničili celú záhradu, mali by ste sliepkam postaviť ohrádku, ktorú budete môcť premiestňovať z miesta na miesto, inak vám vyhrabú všetku trávu. Všeobecne platí, že na zhotovenie výbehu používame pletivo s menšími okami, aby sme zamedzili prístup vrabcom, hlodavcom, prípadne dravcom. Voľné žijúce vtáctvo plaší, oberá o krmivo a ohrozuje zdravie domácich zvierat.

Aký kurín?
Ideálna je suchá miestnosť. Sliepky sú zvyknuté hradovať vo výške, postavte im rebrík. Podlaha kurína sa podstiela najčastejšie slamou, funguje i podstielka zo sena, podľa toho, čo má kto k dispozícii. Je možné vybudovať i drevený kurín na záhrade, prípadne im zakúpte nový – už hotový. Niektorí chovatelia ho zatepľujú polystyrénom. Keď budete stavať kurín, nepodceňujte jednu vec: sliepky rovnako ako iné zvieratá, neznášajú prievan. Kurín musí byť uzavierateľný, aby sa dovnútra nedostali iné zvieratá. Nie je potrebné pre každú sliepku stavať znáškové hniezdo.

Koľko sliepok?
Výnosnosť väčšiny plemien sa pohybuje okolo 50 až 70 %. To znamená, že znesú zhruba jedno vajce za dva dni. S dvoma sliepkami je to zhruba sedem vajec týždenne, cez zimu menej. Nosnosť sliepok sa líši podľa plemena, obvykle sa pohybuje od 180 do 300 vajec ročne. Plemenám špeciálne vyšľachtených pre vysokú nosnosť však hrozí väčšie nebezpečenstvo chorôb. Pre nováčika je ideálne kúpiť tradičné plemená ako vlašky, leghornky či minorky. Ich nosnosť nie je taká vysoká, ale pre začiatočníka znamenajú menej problémov.

Pravidelná starostlivosť
Počítajte s tým, že minimálne raz týždenne treba vyčistiť kurín od použitej slamy a trusu. Kým pôjdete ráno po svitaní do práce, otvorte kurín; večer zas sliepky zažeňte dovnútra a zavrite. Podstielku treba pravidelne vymieňať. Minimálne raz ročne sa odporúča kurín vybieliť vápnom kvôli dezinfekcii. Čím je poctivejšie upratovanie a očista, tým menšie problémy sú s roztočmi, ktoré parazitujú na sliepkach. Pokiaľ zoženiete hotový kurín „po niekom“, odporúča sa ho preventívne ošetriť špeciálnym prípravkom. Niekedy sa ale môže stať, že kury si prinesú roztoče od nezodpovedného chovateľa. Preto sa vyplatí nekupovať hydinu naslepo.

Kŕmenie
Sliepky sú nenáročné. Uvítajú všetok biologický odpad z kuchyne, šupky zo zemiakov, kalerábu, zvyšky šalátov, ale i vnútornosti. Je to pre ne zdroj živočíšnych bielkovín, rovnako ako chrobáky či červy, ktoré si vyhrabú. Keď majú dostatočný výbeh, dokážu si polovicu potravy obstarať sami v zemi. Ďalšou štandardnou zložkou potravy je pšenica. Sliepky majú radi, keď im ju namočíte a necháte vyklíčiť. Tiež sa im dáva šrot, ale kupovaný je drahý, lepšie je mať doma šrotovačku a vyrábať si ho sami. Zmiešaný zamokra s varenými zemiakmi je vítaným doplnkom stravy. Toto riešenie je však schodné skôr pre rodiny s menším hospodárstvom.

Kladenie vajec
Do hniezda sa vkladajú falošné vajcia zo sadry alebo porcelánu, tzv. podložky. Sliepka si potom „myslí“, že je to jej hniezdo s oplodnenými vajciami a kladie tam vajíčka. Nezabudnite na škrupiny z vajec. Pokiaľ im budete dávať roztlčené z kupovaných vajec, radšej ich prevarte. Až začnú sliepky znášať, použijete tie; stačí ich nechať riadne vyschnúť a potom rozmelniť na drobné kúsky. Krmivo a vodu predkladáme hydine tak, aby sa neznehodnotili a boli stále k dispozícii, pretože ich výpadok sa ihneď prejaví na znáške. 



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December