Domáci výkrm ošípaných

Kategória: Články Dátum: Hit: 51258

Domáci výkrm ošípaných v drobnochovoch má u nás dlhú a bohatú tradíciu.


Zo starých publikácií sa dočítame, že pre malé prasa si často chodila celá rodina. Následný výkrm prasaťa znamenal pre rodinu veľkú udalosť a nezriedka sa členovia rodiny i sami obmedzovali v jedle na úkor svojho zverenca. Pokiaľ sa v hospodárstve chovala koza alebo krava, tak ich mlieko prednostne dostávalo prasa pred ostatnými hospodárskymi zvieratami. Celá rodina sa tešila na zabíjačkové hody, ktorých sa zúčastnili i širší príbuzní. Tuk získaný pri zabíjačke bol v skorších dobách cenený viac než mäso. 

Z kvalitného chovu
V prvom rade sa prasiatka musia nakupovať z kvalitného chovu a dobrých podmienok. Najčastejšie sa kupuje odstavča s hmotnosťou 20 až 25 kg. Od chovateľa treba zistiť, proti čomu bolo očkované a čím bolo kŕmené. Pri dovoze domov je totiž dobré nadviazať na kŕmnu dávku od predchádzajúceho chovateľa a až po zvyknutí na nové prostredie, prejsť na nové krmivo. 
Ak boli prasiatka prikrmované kŕmnymi zmesami, pričom hlavné živiny získavali vo forme mlieka od prasnice, štyri až päťkrát za deň im podávame odstredené kravské mlieko. Vždy však iba v takých dávkach, ktoré okamžite skonzumujú. Dnes sú na trhu aj mliečne náhradky špeciálne vyvinuté pre prasiatka, ktoré zabezpečujú ich optimálnu potrebu živín. 
Už dopredu si treba rozmyslieť, či máte v pláne kúpiť prasa štandardné (zdravé), alebo neštandardné s určitou chybou. Taký jedinec je síce o niečo lacnejší, ale vždy existuje určité riziko úhynu či iných zdravotných komplikácií. Pokiaľ vyberáte prasiatko z väčšieho množstva, zamerajte sa na silné a zdravé. Ak plánujete nákup dvoch či viacerých ošípaných, ktoré budú spoločne ustajnené, vyberajte si zvieratá s približne rovnakou hmotnosťou. Silnejšie prasa by tým slabším silne konkurovalo v príjme krmiva. Väčšiemu počtu ošípaných je nutné tiež prispôsobiť veľkosť koryta. Domáca ošípaná je najčastejšie porážaná po dosiahnutí hmotnosti 105 - 115 kg. Pri tejto hmotnosti je optimálny pomer ceny a výťažnosti mäsa. V drobnochovoch sú ale k videniu i prasatá s hmotnosťou 150 kg a viac. V takom prípade narastá najmä podiel tuku.

Čím kŕmiť?
Občas sa stretnete, najmä od starších generácií s výrazom „záhumienkový brav“. Tento výraz vznikol práve kvôli krmivu, vďaka ktorému bol brav vykŕmený. Pôvod väčšiny krmív totiž pochádzal z hospodárovho záhumienku. V dnešnej dobe to už nemusí byť úplne pravda. Prasa možno vykŕmiť i kompletnou kŕmnou zmesou, bez pridávania ďalších kŕmnych komponentov. My sa ale zameriame skôr na tých drobnochovateľov, ktorí si chcú prasiatko vykŕmiť z vlastných zdrojov. Vždy majte na pamäti, že prasatá nemajú radi studené krmivá, preto je najlepšie vždy kŕmiť a napájať vlažným krmivom a vodou. Nezastupiteľnú úlohu hrajú jadrové krmivá. Najčastejšie sa prasatám formou šrotu skrmuje jačmeň a pšenica, menej často ovos. Raž sa podávať neodporúča, alebo len v obmedzenom množstve, má totiž negatívny vplyv na trávenie. Vhodnou obilninou je kukurica, vysoké zastúpenie v kŕmnej dávke však vedie ku zhoršenej kvalite tuku prasiat (je žltkastý a riedky). Pridávať možno i malé dávky hrachu.
Ak plánujete výkrm iba jadrovými krmivami, počítajte so skŕmeným množstvom okolo 250 kg. Sprvoti sa spotreba dennej dávky na jedno prasiatko pohybuje na úrovni cca 1,2 kg a ku konci výkrmu sa zvyšuje až na 3 kg. Pridaním zemiakov do kŕmnej dávky sa znižuje spotreba jadrových krmív sprvoti na 1 kg, a výkrm končí na 2,5 kg. Tým sa celková spotreba jadra na výkrm jedného prasaťa zníži na zhruba 150 - 170 kg.

Zemiaky a kuchynské zvyšky
Významný podiel kŕmnej dávky ošípaných tvoria vo väčšine drobnochovov zemiaky. Skrmovať sa môžu tzv. odpadové zemiaky (drobné, nakopnuté). Na druhej strane, prasa nesmie dostať zemiak plesnivý či nahnitý. Zemiaky skrmujeme buď varené alebo zosilážované. To znamená, že v paráku sa uvarí väčšie množstvo zemiakov, ktoré sa potom rozmliaga a uloží do igelitových vreciek alebo sudu a zamedzí sa prístup vzduchu. Takto zakonzervované zemiaky sa pred kŕmením zmiešajú s teplou vodou, pridá sa jadrové krmivo, žihľava alebo iné zelené krmivo. Pripravená „polievka“ sa môže obohatiť o práškový vitamínový doplnok. Pokiaľ sa táto zmes podáva trikrát denne, nie je nutné prasaťu pridávať žiadny iný zdroj pitnej vody. Pokiaľ má prasa prístup k vode, vyhovuje i kŕmenie dvakrát za deň.
Z ďalších krmív možno podávať hygienicky bezchybné kuchynské zvyšky (neplesnivé, nehnijúce). Vyhneme sa jedlám koreneným, soleným a premasteným. Tvrdé pečivo je vhodné rozmočiť v teplej vode. Prasa má v obľube i šupky z rôzneho ovocia a zeleniny. Pri podaní jabĺk je vhodné ich rozkrájanie, inak by sa mohlo prasa udusiť. Vhodné je podávať 1 - 2 litre kozieho či kravského mlieka denne.
Pri kydaní chlievu možno prasiatko vypustiť napásť sa na vhodný pozemok. Vždy ale majte na pamäti, že je všežravec, preto odstráňte z dosahu všetky nevhodné predmety. Nie je vhodný ani spoločný výbeh s hydinou. Počas zimného obdobia je možné prasatám ponúknuť seno alebo nasušenú žihľavu.



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December