Indický bežec - pomocník v záhrade

Kategória: Články Dátum: Hit: 90764

Kačica, menom indický bežec, dokáže šprintovať a má i ďalšie pozoruhodné vlastnosti. Miluje slimáky a aktívne ich vyhľadáva.

Indický bežec je úžasné a užitočné zviera. Chová sa nielen pre diétne mäso, ale i pre pomoc na záhrade a potešenie.
Jedna kačica nazbiera za deň v priemere 80 dekagramov ulitníkov. Nie sú tak potrebné žiadne chemické postreky a navyše, kačice neničia kvetiny, kry ani stromy. Výhody tohto ojedinelého druhu začínajú využívať i naši záhradkári, najmä v boji proti invázii slizovca iberského (česky plzáka španielskeho).

Prečo kačice začali behať?
Už názov tejto kačice napovedá, že pochádza z ďalekej Indie. Veľký vplyv na formovaní jej netypickej postavy mali i pastieri z niektorých ázijských krajín, ktorí pásli zvieratá v odľahlých trávnatých končinách a po vykŕmení ich hnali na výročné trhy do rôznych miest, vzdialených aj vyše 200 kilometrov.
Kačice, ktoré urazili takú veľkú vzdialenosť, si vypracovali vysokú, štíhlu a vzpriamenú postavu na dlhých behákoch. Samozrejme, tiež boli zdravé a otužilé. Indický bežec je dodnes nenáročná kačica, ktorá sa dokáže o seba postarať. Je veľmi temperamentná a k životu nepotrebuje veľkú vodnú plochu. Stačí priestorná nádoba či menšie jazierko na vykúpanie, údržbu peria a ponímanie. Ale priestoru na behanie potrebuje dostatok.

Rekordérky v znášaní
Vzorník plemien uvádza znášku 80 – 100 vajec, ale v literatúre sa možno dočítať, že existovala indická rekordérka, ktorá zniesla dokonca 298 vajec za rok. Dnes, kedy sú vyšľachtené mnohé farby a rázy, je znáška kvôli kríženiu s iným plemenom oveľa nižšia. Ale pri klasických, pstruhovo sfarbených indických bežcov nie je znáška okolo 150 vajec žiadnou výnimkou.
Napriek tomu že kačica má menšiu hmotnosť, hmotnosť vajca činí 60 g. Vajcia by sa podľa prísnych hygienických predpisov v kuchyni využívať nemali. Ale mnohí chovatelia ich využívajú, pretože riziko nákazy salmonelou je po dostatočnom tepelnom spracovaní zažehnané. Niektorí chovatelia ich používajú aspoň do vaječných miešaníc pre exotické vtáctvo, dávajú ich kurčatám, šteňatám a podobne.
Oproti iným plemenám kačíc na nízkej nohe majú tiež odlišný krvný obeh. Keď napríklad dlho sedia a potom vyskočia, tak trochu krívajú, pretože beháky nie sú dostatočne prekrvené. Nie je to choroba, ale súvisí to s rýchlym vývinom kostry. Dlhodobejšie krívanie však môže znamenať, že kačici omrzli beháky. Preto je v zime dôležitý dostatok suchej podstielky.

Jedálny lístok
Indické bežce sa kŕmia bežným krmivom, a to zmesou ovsa, jačmeňa a pšenice, pridáva sa i kukurica, najmä v zime, pretože má výživnejšiu hodnotu. Aj bielkoviny treba dopĺňať, keď nie je obdobie ulitníkov. Využiť možno i granule pre kačice, niektorým chutia, iným nie.
Ideálny je trávnatý výbeh, aby si kačice sami mohli nazbierať zelené krmivo a predovšetkým ulitníky. Tie vyložene vyhľadávajú, a až potom sa pustia do akejkoľvek inej potravy. To by mali mať k dispozícii stále, nemôžeme sa spoliehať na to, že im stačia iba slimáky.
Mláďatám sa už od prvých dní po narodení až do dvoch mesiacov podávajú granule pre káčatá, kvôli vyváženému podielu vitamínov a stopových prvkov. Radi majú aj nasekanú žihľavu a vápenný grit, pretože kamienky v ňom obsiahnuté pomáhajú zvieratám rozdrviť potravu v žalúdku.
Potravu im zakladáme i na noc, pretože kačice majú dobrú nočnú orientáciu a videnie a žerú i v noci. Samozrejme, potrebujú tiež stále čistú vodu pre dobré trávenie Zrno alebo granule musia spláchnuť vodou, inak budú zle tráviť a málo priberať. Káčatám (aj znášajúcim kačiciam) treba zvýšiť prísun vápnika, najlepšie v tekutej forme, aby nemali problémy s vývinom kostry.

Káčatá vysedia i kvočky
Znáška vajec začína u kačíc vo februári a končí spravidla v máji. Neznášajú v pravidelných intervaloch. Kačice znášajú napríklad 5 dní, potom si dajú dva dni prestávku, než začnú znovu znášať. Niekedy znášajú i 12 dní a potom 4 až 5 dní odpočívajú. To je individuálne.
Pred znáškou a počas nej je nutné pridávať bežcom do potravy vápnik, aby škrupina vajíčok bola pevná a nepoškodila sa. Keďže kačacie matky sú občas príliš netrpezlivé, liahnu vajíčka radšej pod kvočkami, než v liahni, ako sa to niekedy tiež robí.
Výhodné je chovať kačice v pomere 1 : 2 alebo 1 : 3, to znamená jeden káčer na tri kačice. Pokiaľ má niekto kmeňov viac, tak je dobré mať troch káčerov na šesť kačíc. Pokiaľ sú iba dva, tak jeden druhého z kačice zhadzuje. Keď sú traja, tretí boje využije a kačicu oplodní. Príbytok stačí drevený, ale v dobe znášky v ňom nesmie mrznúť, aby netrpela kvalita vajec. Podľa odbornej literatúry sa na 3 až 4 kačice počíta najmenej meter štvorcový podlahovej plochy.
Indický bežec nesmie v kuríne prekonávať žiadne prekážky, aby si nezranil vysoké beháky. Podlaha musí byť rovná s vyššou podstielkou buď zo slamy, sena alebo z drevených hoblín. Na tvrdom podklade totiž vznikajú zvieratám otlaky. Kačice znášajú naše klíma bez problémov i v zimných mesiacoch. Päť- až desaťstupňové mrazy im nevadia. Iba pri väčšej zime treba nechávať kačice zavreté a nepúšťať ich do výbehu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December