Zásady pri hnojení slepačím trusom

Kategória: Články Dátum: Hit: 22667

Behá vám po dvore kŕdeľ sliepok a všade nachádzate slepačie lajná? Naučíme vás, ako slepačince správne zužitkovať.

Veľa drobnochovateľov nevie ako slepačí trus používať, alebo ho využívajú nesprávne. Vtedy sa môžu rastliny pri hnojení zničiť a aj zahynúť. Prečo je to tak?
Jedna z najdôležitejších zásad pri hnojení slepačím trusom znie: Slepačí trus nikdy nepoužívajte na hnojenie čerstvý. Ide o veľmi koncentrované hnojivo a musí sa používať naozaj opatrne.

Obsah slepačieho výkalu

Dusík: Trus ho obsahuje priemerne 16,5 %. Dusík má za úlohu podporovať rast zelenej hmoty v rastlinách. Bez neho by neexistovala fotosyntéza a rastlina by zah:ynula skôr, než by stihla vyrásť.

Draslík: Jeho obsah sa pohybuje okolo 8,5 %. Draslík je potrebný pre všetky aktivity prebiehajúce v rastline. Ak trpia rastliny nedostatkom draslíka, je to vidieť na okrajoch ich listov. Zbrzdí sa odparovanie vody a teplota listov sa zvýši natoľko, že ich bunky sa spália.

Fosfor: Trus obsahuje fosfor v podobe kyseliny fosforečnej. Jej obsah sa pohybuje okolo 16 %. Ten blahodarne pôsobí na bohatú násadu kvetov a pri pestovaní zeleniny a ovocia prináša veľkú úrodu.

Vápnik: Tento prvok má v truse najväčší obsah, až 25 %. Jeho povinnosťou je spevniť bunky rastliny a regulovať prenos vody a živín v rastline.

Trus sa nesmie nikdy na rastliny ani ovocie či zeleninu používať čerstvý. Pozbieraný trus z kurína dávame do veľkého plastového suda cca 30 litrov, dolejeme vodou a za dva týždne je trus dostatočne vykvasený. Hotové hnojivo priebežne odoberáme. Množstvo, ktoré chceme spotrebovať ešte zriedime v pomere 1 : 10, pretože vykvasené slepačince sú veľmi silné. Takto upravené kvapalné hnojivo možno použiť na výživu ku všetkým záhradným plodinám – k paradajkám, uhorkám alebo paprikám do skleníka. Veľmi dobre pôsobí slepačí trus na ruže a muškáty.

Šliapli ste niekedy topánkou do slepačinca? Jeho zápach cítiť na kilometre ďaleko. Neodporúčame preto používať slepačí trus ako hnojivo na kvety v miestnosti alebo na okne v kvetináči. V prvom roku pôsobí slepačí trus v pôde 75 % svojho celkového účinku, v druhom roku používa 15 % a v treťom už len 10 %. Raz za dva až tri roky si urobte hnojivo nové a na tri roky máte opäť o hnojenie vašej úrody postarané.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December