Vianoce voňajú aj rybacinou...

Kategória: Články Dátum: Hit: 692

Vianoce u nás voňajú aj rybacinou. Tradíciu má kapor, no chutných rýb na výber je oveľa viac.

Okrem dominantného kapra a kedysi aj filé, býva hlavným rybím chodom pstruh, losos, ale aj rôzne, dnes čoraz vzácnejšie sladkovodné ryby ako zubáč, šťuka, sivoň či sumec. 

Za vianočného kapra si tento rok priplatíme. Kým minulé Vianoce sme si mohli kilogram tradičnej ryby kúpiť od 3 do 4 eur, tento rok to bude aj o niekoľko desiatok centov viac, určite však nad 4 eurá. Môže za to suché leto a s ním spojená nízka hladina vody v rybníkoch. Rybári hlásia, že šupináčov je menej. Najvýhodnejšie sa dajú nakúpiť priamo v rybárstvach, alebo v rámci cenových akcií, ktoré robia niektoré veľké obchodné reťazce.

Za socializmu boli ryby najlacnejším mäsom. Dnes je situácia iná, cena rybích produktov sa pohybuje tak, ako sa pohybuje na svetových trhoch. A za morské ryby zaplatíme podstatne viac ako za domáce. Netreba však zabúdať aj na jeden dôležitý fakt - chov rýb sa oproti iným odvetviam živočíšnej výroby vyznačuje dlhým chovným cyklom (pstruh 18 - 24 mesiacov, kapor 36 - 48 mesiacov), čo je spolu s nízkymi maržami hlavným dôvodom pre pomalú návratnosť vložených investícií. V porovnaní s kurčatami či kačicami, ktoré sa chovajú 6 týždňov až 2 mesiace, to výrobný cyklus zdražuje.
Zákazníci si môžu vybrať medzi kaprami 1. triedy (hmotnosť do 2,5 kg) a výberovými kaprami. Pokiaľ si rybu chcete odniesť domov už vyčistenú, treba si tiež priplatiť. Živé ryby možno kúpiť pred obchodom, alebo už naporciované, v podobe chladených podkovičiek, priamo v predajniach. Ak ide o výhodnosť, najviac sa oplatí kúpa „priamo z dvora“. Nielenže je ryba lacnejšia ako v obchode, no zároveň ju vytiahnu priamo z vody a na mieste aj očistia. Ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je 2,5 až 3 kg, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku. Najpredávanejšie a podľa niektorých rybárov najchutnejšie sú trojkilové kapry - štvorročkovia.
 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December