V hniezde sú vajcia so zamrznutým obsahom

Kategória: Články Dátum: Hit: 1710

Nachádzate v hniezde vajcia so zamrznutým obsahom a neraz aj s prasknutou škrupinou? Čo s takými vajcami? Dá sa tomu predísť?

Táto situácia svedčí o tom, že v kuríne sú aj počas dňa mínusové teploty a znáškové hniezda nie sú zabezpečené proti chladu. Zrejme treba pristúpiť k utepleniu celého priestoru kurína a zamyslieť sa nad premiestnením znáškových hniezd.
Možno ich presunúť do stredu, prípadne individuálne zatepliť. Ak to technicky nie je možné, môžete pripraviť nové hniezda a umiestniť ich výhodnejšie. Môže byť ich podstatne menej, lebo znáška nie je vysoká.
Do hniezd sa odporúča vložiť na kúsky postrihaná odpadová textília, ktorá má lepšie tepelné vlastnosti ako seno, slama alebo hobliny. Navyše, lepšie vstrebáva obsah poškodeného vajca. Keby sme látku do hniezda vložili neupravenú, znesené vajce by sa mohlo do nej zagúľať a ďalšia nosnica, keďže ho nevidí, by ho mohla nechtiac znehodnotiť.

Prasknutá škrupina

Vajce obsahuje aj minerálne látky, preto zamŕza asi pri teplote –1 °C. V ňom obsiahnutá voda svojou rozpínavosťou spôsobuje prasknutie škrupiny a samozrejme takéto vajce nemôžeme skladovať. Po rozmrazení je jeho obsah určený výlučne na priamu konzumáciu. Taktiež nie je vhodné na cukrárenské použitie, lebo bielok sa zle oddeľuje od žĺtka a nedá sa z neho vyšľahať sneh. Treba počítať aj s tým, že s mrznutím obsahu sa naruší nutričná hodnota zložiek, najmä, vitamínov.

Do vody

Keď zistíte, že škrupina nie je poškodená, len obsah podchladený, vajce ponorte do studenej vody, po chvíli ho opláchnite vlažnou vodou, usušte a uložte na miesto, kde nemrzne. Takéto vajce treba prednostne skonzumovať, jeho trvanlivosť je obmedzená umytím, keďže ste z jeho povrchu odstránili ochrannú vrstvu – kutikulu.

Pri plemennom chove, v ktorom nosnice produkujú násadové vajcia, teplota v znáškovom a skladovacom priestore by nemala klesnúť pod 10 °C, lebo je to hraničná hodnota, kedy ešte zárodok je schopný prežívať a v liahni sa naštartovať do inkubácie.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December