Technológia ohrád Texas

Kategória: Články Dátum: Hit: 993

Technológia ohrád Texas jevhodná pre pastevný odchov mäsového dobytka, ale aj pre rôzne druhy hospodárskych zvierat.

Technológia ohrád Texas jevhodná pre pastevný odchov mäsového dobytka, ale aj pre rôzne druhy hospodárskych zvierat.
Ide o manipulačnú a naháňaciu súpravu, ktorá umožňuje jednoduché a bezpečné zaobchádzanie so zvieratami pri zhromažďovaní, triedení stáda, nakladaní, kontrole ušných známok alebo pri rôznych veterinárnych a zootechnických zákrokoch.

„Naháňacia brána zabezpečí bezpečnosť ľudí, ktorí manipulujú so zvieratami a tiež bezpečné nasmerovanie zvierat do uličky, kde sa môže robiť kontrolné váženie. Vážiaca platforma má patentovaný systém váženia, ktorý nasníma zviera a veľmi presne a rýchlo bez námahy odváži aj pohybujúce sa zviera. Tzv. TRU TEST umožní získať korektné údaje za zlomky sekúnd,“ vysvetlil skúsený odborník MVDr. Dušan Pukanec z firmy VETIS.
Podľa jeho slov, kovové ohrady sú veľmi variabilné. Zostavujú sa z jednotlivých panelov, ktoré ponúkajú možnosti kombinácií alebo rozšírení ohradenej plochy. Hradenie tak „rastie s chovom“, pretože jednotlivé panely možno dokupovať zvlášť a vzájomne ich kombinovať a skladať, podľa požiadaviek zákazníka a podľa potrieb jednotlivých druhov zvierat.

Chovatelia sú podľa odborníka povinní vytvárať technické zabezpečenie pre bezpečné narábanie so zvieratami. Za účelom ľahšej a bezpečnejšej manipulácie so stádom je nanajvýš vhodné vybudovať buď stabilné alebo mobilné manipulačné zariadenie, prípadne kombináciu týchto zariadení. Systémy triediacich priestorov, naháňacích uličiek s fixačnou klietkou šetria čas, potrebu ľudskej práce a teda náklady na vykonanie potrebných opatrení, avšak v neposlednom rade významne zvyšujú úroveň ochrany zdravia ľudí a zvierat.
„Kto začne chovať zvieratá a nemá takýto zabezpečovací systém, je hazardér. Hazarduje so svojim zdravím i so zdravím svojich najbližších,“ zdôraznil odborník.

Firma VETIS má vo svojej ponuke aj rôzne alternatívy drevených ohrád z agátového dreva ielektrické oplôtky na ochranu stáda pred šelmami, na zabezpečenie fariem či včelínov. 
„Agát je naša stredoeurópska drevina a má extrémne dlhú životnosť. Je tvrdý, húževnatý a v našich podmienkach vydrží dlho. Stabilné drevené ohrady možno v prípade potreby pokojne kombinovať aj s mobilným oceľovým hradením. Ohrady musia byť na patričnej úrovni, nielen zo stavebného hľadiska, ale tiež z logiky usporiadania pre manipuláciu a presuny zvierat. Narábanie so zvieratami by malo byť rýchle, pokojné, nenásilné a vysoko profesionálne. Neprofesionálna práca je nebezpečná. Chovatelia musia rešpektovať zákonitosti stáda a nedopustiť, aby došlo k stretu zvierat a ľudí,“ podotkol Duša Pukanec.

Praktické ukážky manipulácie s dobytkom v moderných oceľových ohradách technológie TEXAS mohli vidieť aj návštevníci na Agrokomplexe v Nitre. Priamo na výstavisku mohli zistiť, aké možnosti táto mobilná technológia ustajnenia ponúka, ako sa s jednotlivými panelmi hradenia i so zvieratami dá jednoducho a pritom veľmi bezpečne manipulovať.

Praktické ukážky si možno pozrieť:

https://youtu.be/SDnDIYth_XY

https://youtu.be/EKB12iuaQjM

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December