Sú vaše sliepky obézne alebo skôr chudé?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1146

Obezita je problémom nielen ľudí, ale aj sliepok. Ako jej možno zabrániť a ako udržať sliepky v takej forme, aby ich zas naopak, netrápila podvýživa?

Obézne sliepky

Na dvoroch sa častejšie objavujú obézne sliepky než tie podvyživené. Často sú rozmaznávané rôznymi lahôdkami, ktoré sú určené skôr ľuďom. Sliepky tak priberajú, prestávajú znášať vajcia a nakoniec svoj život ukončia na komplikácie spojené s obezitou.

Príčiny obezity sú veľmi jednoduché – nesprávna strava a minimálny pohyb. Pamätajte si, že dospelá sliepka by už vôbec nemala priberať. A pokiaľ áno, najprv svoju obezitu drží v istej forme prebytočného tuku v bruchu a pečeni, avšak ako bude priberať, tuk bude naraz vidieť i medzi pazúrmi a bruchom. To už došlo k poškodeniu pečene a uzdravenie sliepky viac nie je možné.

Pohyb: Pre nosnice je veľmi dôležitý a jedine dostatok priestoru môže tento pohyb zariadiť. Prechádzanie celý deň po lúke, výbehu, klovanie po najrôznejšej hávedi, ale i lety pred nebezpečným dravcom, to všetko núti sliepky k pohybu, a teda k udržovaniu svojej telesnej hmotnosti v určitých hraniciach.

Slepačia diéta: Ideálne je, keď sa nosnice z väčšej časti starajú o stravu samé. Celodenný pohyb na čerstvom vzduchu a pri súmraku návrat domov s privítaním niekoľkými hrsťami kŕmnej zmesi je ta najlepšia diéta a zároveň i najvýživnejšia, ktorú svojim sliepkam môžete poskytnúť. Väčšina sliepok má však neobmedzený prístup ku krmivu z výrobní a sú rozmaznávané najrôznejšími doplnkami ako sú zvyšky z kuchyne, múčne červy, kukurica či ovsené vločky.

Podvýživené sliepky

V chove existuje i riziko, že nebudete mať sliepky len pretučnené, ale môžu sa vyskytnúť podvyživené, až príliš chudé. Čo to vôbec znamená, keď má sliepka alebo mladá kurička podváhu a ako vôbec takú sliepku rozpoznať od ostatných členov kŕdľa? Je možné, aby chudá sliepka za pomoci chovateľa pribrala na správnu hmotnosť a začala opäť produkovať vajcia?

• Sliepky s podváhou môžu byť choré, vystresované napríklad zo šikany iných sliepok.

• Podvyživené sliepky môžu trpieť parazitmi, a to ako vnútornými, tak i vonkajšími.

• Každej chudej sliepke hrozia ťažkosti s produkciou vajec a môže sa objaviť aj „vyskočená“ kloaka (steny priestoru, do ktorého ústia vývody, môže sliepka vylučovaním či pri znášaní vajíčok vytlačiť otvorom von).

• Sliepky s podváhou potrebujú svoj jedálniček obohatiť o krmivo bohaté na bielkoviny; nebojte sa pridať aj to, ktoré obsahuje cukor, ako napríklad kukuričný šrot.

• Veľkou kalorickou bombou sú oškvarky alebo pšenica. Dobrá rada


Ak zistíte, že vaše sliepky priberajú, riešenie je jednoduché. Znížte denný príjem stravy o 5 až 15 % a poskytnite sliepkam viac príležitostí na pohyb a preskúmavanie okolia, kým sa nedostavia požadované výsledky.
Možnosť voľného stolovania vašich sliepok je najideálnejší spôsob, ako udržať sliepky v kondícii a v zdraví. Sliepky totiž majú jedinečný zažívací systém, ktorý dokáže pojať iba malé množstvo krmiva naraz, a kým ho strávia a vytvoria miesto pre ďalšie, treba k tomu viac času. Preto sliepky tak často produkujú slepačince.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December