Strakoš - vyhľadávaný aj medzi začiatočníkmi

Kategória: Články Dátum: Hit: 639

Králik nemecký strakoš (NS), niekde volaný aj obrovitý strakoš, bol chovateľskej verejnosti predstavený v roku 1908 v Nemecku. Medzi chovateľmi je toto plemeno stále vo veľkej obľube.

Podľa vzorníka, najnižšia prípustná hmotnosť plemenného jedinca je 5 kg, ideálna 6,10 až 7 kg. Najkratšia prípustná dĺžka tela je 58 cm, ideálna 66 – 70 cm. To znamená, že nemecký strakoš nezaostáva za inými veľkými plemenami ani veľkosťou a ani hmotnosťou.

Exteriérovo je veľmi pekný, úžitkový, preto mnohí chovatelia ostávajú tomuto plemenu verní po celé chovateľské obdobie. Vyšľachtený je v základnej bielej farbe s čiernou alebo modrou kresbou.
S českým strakošom, ktorý je v našich chovoch tiež početne zastúpený, má veľa spoločných znakov, ale na pohľad sa od neho odlišuje robustným tvarom tela a kresbou. Srsť má mäkkú, hustú, lesklú s bohatou podsadou. Opticky sa javí hrubšia, keďže sú v nej výrazné pesíky, cca 3,5 cm dlhé.
Chovateľ, ktorý chce dochovať štandardného jedinca, musí mať nielen trpezlivosť, ale poznať aj základy genetiky v dedičnosti. Začať treba už počas odchovu výberom budúcich plemenných zvierat a poskytnúť im dobrú starostlivosť, aby sa v exteriéri vyvíjali tak, ako to vyžaduje vzorník.

Sústavná selekcia

Pri čistokrvnom plemennom zvierati majú lícne škvrny priemer asi 1 cm a nemajú sa spájať s motýlikom a ani s očnými krúžkami, ktoré tvoria očnú obrubu. Vyžaduje sa, aby ušnice boli sfarbené a pri koreni od bielej farby presne ohraničené. Musia byť vzpriamené, dlhé asi 17 cm a mierne roztvorené do písmena „V“.
Od záhlavia až po koniec chvosta by sa mal neprerušene ťahať stredom chrbta čierny tzv. úhorí pás, široký 2,5 – 3 cm. Bočnú kresbu tvoria ohraničené škvrny (4 až 8), rozložené po obidvoch stranách zadnej časti tela. Zásada je, že sa nesmú dotýkať chrbtového pásu.
Sústavnou selekciou treba dbať o štandardnú, pravidelnú, dedičnú kresbu, čo je základná požiadavka tohto plemena. Vhodným výberom jedincov môžeme vo svojom chove zvýšiť hmotnosť potomstva o niekoľko dekagramov, prípadne dĺžku tela predĺžiť o niekoľko centimetrov. Rozhodne to nie je vhodné dosiahnuť plemenitbou s inými plemenami z radu strakošov. Takéto pokusy nie sú nové a nikdy nepriniesli želateľný úspech.
Neuváženým, náhodným párením sa znehodnotí už v F1 kresba, stráca sa hmotnosť, vzhľad, dĺžka tela a korektný exteriér telesných partií. Pokiaľ by sme v krížení pokračovali, zničíme si v potomstve typovosť, ktorú sme neraz budovali aj niekoľko generácií.

Nemecký strakoš je králik nenáročný na krmivo, odoláva stresom, vyniká dobrým zdravotným stavom, nie je náchylný na bežné choroby a poskytuje veľmi chutné a šťavnaté mäso. To je dôvod, prečo je vyhľadávaným plemenom aj medzi začiatočníkmi.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December