Šteniatko pod vianočný stromček?

Kategória: Články Dátum: Hit: 671

Darovanie zvieratka sa často končí veľkým sklamaním, keď sa po sviatkoch stáva nechcené.

Deti idú do školy, rodičia do práce a domáci miláčik zostáva sám. Ak má byť psík zavretý v byte osem alebo desať hodín, ide o týranie.

Rodičia by mali dôkladne zvážiť rozhodnutie kúpiť deťom na Vianoce živé zvieratko na základe svojich možností a kapacít. Často zvolia aj nesprávne plemeno psa, ktoré sa deťom páči napríklad len preto, lebo ho videli vo filme, a nezvládnu jeho temperament.

Rodičia kupujú deťom ako darček živé zviera bez dostatočnej reflexie podmienok, v ktorých ho budú chovať, bez reálnych skúseností s chovom alebo bez oboznámenia sa s podmienkami, ktoré vyžaduje.

Žiaľ, mnohým ľuďom nie je zrejmé ani to, že šteniatka sú na začiatku nesocializované, treba ich učiť chodiť na toaletub a podobne. Opustiť zviera s úmyslom zbaviť sa ho, je pritom podľa zákona o veterinárnej starostlivosti priestupok, za ktorý hrozia pokuty vo výške niekoľko sto eur.

Podľa štatistík, každoročne v útulkoch, v škatuliach pred bránami útulkov a vyhodených v kontajneroch končí okolo 200 živých vianočných darčekov. Deväťdesiat percent z nich sú psy. Chovať psa je vážne rozhodnutie aj na 15 rokov. Zbaviť sa ho vyhodením je protizákonné.

V prípade, že sa ľudia chcú zvieraťa zbaviť, zákon jasne hovorí o formách zodpovednosti. V prvom rade sa treba poradiť s odborníkom a hľadať spôsoby, ako si zvieratko nechať, pretože väčšinou sa ho chcú zbaviť z banálnych dôvodov ako napríklad, že sa vyprázdňuje alebo hryzie papuče.

Ľudia sú netrpezliví, príliš skoro to vzdávajú a prenášajú zodpovednosť na niekoho, kto ju vôbec mať nemá. Útulky potom musia riešiť situáciu dobrovoľníkmi a z minimálnych darov, ktoré dostávajú.

Zákonný spôsob, ako sa zbaviť zvieraťa, je predať ho alebo mu nájsť nového majiteľa, ktorý bude schopný zabezpečiť vhodné podmienky na chov. Ak by ho človek chcel dať útulku, je to možné len so súhlasom útulku na základe dohody a človek je povinný kompenzovať náklady na starostlivosť o zviera.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December