Stavaný či montovaný kurín?

Kategória: Články Dátum: Hit: 11837

Kvalitný kurín je základom úspešného chovu sliepok. Aký si však vybrať?

Kvalitný kurín je základom úspešného chovu sliepok. Aký si však vybrať?
Ak ste sa už rozhodli pre jeho stavbu, možno vás zaujme alternatívne riešenie - kúpa montovaného kurína, ktorý po rozbalení jednoducho poskladáte. Aké sú výhody a nevýhody domácky stavaného kurína s montovanými kurínmi?

Náklady a vynaložený čas
Svojpomocne postavený kurín si vyžaduje značnú investíciu, aby poskytoval skutočne kvalitné prostredie pre hydinu. Kubík obyčajných drevených dosiek na malý doskový kurín prvej triedy môže stáť aj 200 eur. K tomu si pripočítajte dopravu, spojovací materiál a zastrešovaciu krytinu, pánty, dvierka. Výdavky len na nákup materiálu ľahko presiahnu aj 300 eur na malý kurín. Ak sa rozhodnete pre drevený zrubový kurín z hranolov alebo murovaný kurín, hravo sa dostanete nad 500 eur.
Montovaný kurín si vyžaduje len jednorazový náklad - uhradenie nákupnej ceny vo výške niekoľko sto eur, podľa modelu. Je v tom kompletná skladačka, nemusíte dokúpiť nič. A nebudete potrebovať ani len skrutkovač.
Svojpomocná stavba aj menšieho kurína zaberie manuálne zručnému chovateľovi, dobre vybavenému náradím, pravdepodobne niekoľko dní práce - a to aj vtedy, keď ide o jednoduchú doskovú konštrukciu. Montovaný kurín poskladáte aj bez manuálnych zručností a náradia za pár minút.

Výsledný efekt
Svojpomocne postavené kuríny, povedzme si úprimne, sú často tým najmenej pekným objektom na dvore. Takmer vždy sú neprenosné. Z hľadiska funkčnosti sú väčšinou zle riešené, nie je dobrý prístup k hniezdam; hniezda a aj celé kuríny sú prašné a plné roztočov, čo škodí nosniciam a tie potom zdravotne trpia a znížia znášku. Životnosť svojpomocne postavených kurínov málokedy presahuje niekoľko rokov, najmä ak ide o nekrytú doskovú konštrukciu.
Montované kuríny sú z estetického hľadiska dokonalým dizajnovým výtvorom. Sú ľahko prenosné podľa potreby a v bežných podmienkach majú takmer neobmedzenú životnosť. Ich funkčnosť vyriešil tím odborníkov, takže čistenie kurína a odber vajíčok sú pre chovateľa hračkou. Na rozdiel od drevených kurínov, montované kuríny neposkytujú útočisko roztočom a parazitom.
Vybrať si možno ten, ktorý najlepšie vyhovuje potrebám a priestoru chovateľa.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December