Šokujúca reportáž z poľského bitúnku

Kategória: Články Dátum: Hit: 810

Reportáž o podvodoch so zdravotne škodlivým mäsom otriasla Poľskom, z ktorého sa mäsové produkty vyvážajú aj do Česka. Zatiaľ nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku, je aj na Slovensku.

Podľa sobotňajšej reportáže poľskej televízie TVN24, dochádzalo na bitúnkoch v Mazovskom vojvodstve na východe krajiny opakovane k zabíjaniu chorých kráv. Mäso, z ktorého niekedy odrezávali už hnijúce časti, bolo potom bez prítomnosti veterinárov označované za zdravotne vyhovujúce a uvoľnené na trh. Otázkou je, či sa niektoré mäso nedostalo aj do Česka.

Podľa údajov Štátnej veterinárnej správy ČR sa vlani do Českej republiky doviezlo takmer 28-tisíc zásielok hovädzieho mäsa z Poľska s celkovou hmotnosťou 14 300 ton. Správa preto v pondelok požiadala poľské dozorujúce orgány o odpoveď na otázku, či sa hovädzina z uvedených bitúnkov mohla dostať mimo územia Poľska. Na reakciu čaká.

Ako uviedol český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman, potom ako dostal informácie o podvodoch na poľských bitúnkoch, inicioval stretnutie so svojím poľským kolegom Janom Krzysztofom Ardanowskim. Požiadal ho o oficiálne informácie, ktoré následne vyhodnotí a prijme zodpovedajúce opatrenia. K. Ardanowski mu prisľúbil, že sa bude situáciou zaoberať a vyvodí dôsledky. Je nepredstaviteľné, aby sa pre ľudský konzum vyrábalo mäso a mäsové výrobky z chorých alebo uhynutých kráv.

V ČR sa už začali intenzívne kontroly zamerané na poľské hovädzie mäso. Zatiaľ nie je známe, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh.

Odporúča sa preto kupovať overené mäso zo slovenských chovov a aj slovenské mäsové výrobky, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou. Otázka slovenského nákupného patriotizmu tak naberá práve v týchto dňoch na veľkom význame.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December