Semená javora sú pre kone jedovaté

Kategória: Články Dátum: Hit: 2933

Príčinou atypickej myopatie (akútny rozpad svalov) pri koňoch môžu byť aj semená javoru.

Príčinou atypickej myopatie (akútny rozpad svalov) pri koňoch môžu byť aj semená javoru. To je záver aktuálnych štúdií z Belgicka a USA.
Ochorenie postihuje výhradne kone na pastve a takmer vždy je smrteľné. Chovatelia koní by preto mali kontrolovať výskyt javorov na pastvinách a v ich blízkosti. Choré zvieratá vykazujú poruchy koordinácie, zrýchlené dýchanie a tmavú moč. Štúdie ukázali, že v moči a krvi chorých koní možno preukázať hypoglycín A. Tento toxín obsiahnutý v semenách javora (nažkách) blokuje metabolizmus tukov v svalových vláknach. Činnosť svalov potrebných k udržaniu stability tela alebo na podporu dýchania, ale i vláken srdcového svalu je tak obmedzený alebo inhibovaný. Tolerovateľná denná dávka pre kone sa odhaduje na minimálne 26 a maximálne 373 mg/kg, preto stačí príjem 165 až 8 000 semien. Vzhľadom na to, že jeden strom môže vytvoriť cez 500-tisíc semien, je ich príjem ľahko možný. Kone konzumujú semená najmä pri malej ponuke krmiva na pastve. Chovatelia by preto na silne spasených plochách mali koňom ponúkať tiež seno.

Táto záhadná jesenná choroba stála život už niekoľko koní v Rakúsku, ale i na Morave. Odborníci preto varujú chovateľov, aby kone nepásli v blízkosti stromov, pretože v listoch či semenách sa nachádza jed. Podivné príznaky tejto choroby sa sporadicky objavujú už niekoľko rokov i vo Veľkej Británii, Nemecku, Belgicku a Holandsku. Kôň sa spočiatku s ťažkosťami a neochotne pohybuje, začne sa potiť, môže hrabať. Príznaky môžu pripomínať koliku a ochorenie postupuje veľmi rýchle. Odborníci radia umiestniť kone do teplej stajne s dobrou podstielkou, zaistiť dostatok tekutín a privolať veterinára. Úspech liečby závisí od množstva prijatého toxínu. Jedinou ochranou je prevencia - kone k javorom vôbec nepúšťať.

Jedovaté rastliny
Mnoho majiteľov koní si myslí, že kone inštinktívne vedia, ktoré rastliny sú jedovaté. Je síce pravda, že väčšinou im jedovaté rastliny nechutia, nebezpečenstvo však hrozí stále. Medzi jedovaté rastliny pre kone patrí aj dub. Jedovaté sú však len plody (žalude), po konzumácii ktorých majú kone zápchu a hrozí i poškodenie obličiek. Hasivka je na pohľad obyčajná papradina. Pre kone je však jedovatá a po jej skonzumovaní sa tackajú, zväčša spia a nič sa im nechce.
Iskerník patrí medzi stredne jedovaté rastliny, našťastie však nejde o smrteľne jedovatú bylinu. Ak je v suchom stave, pre kone je neškodná. Štedrec je veľmi jedovatý, najviac jeho semená. Kone otrávené prasličkou sa tackajú a padajú na všetky štyri nohy.
Prekrásne červené listy javora sú pre kone jedovaté. Nie však vždy, otravu spôsobujú v lete a na jeseň, kedy opadávajú. Ľuľkovec zlomocný je jedovatý aj pre ľudí. Kone nevydržia stáť na nohách ani chvíľu, tackajú sa a nakláňajú do strán. Starček Jakubov má silný jedovatý efekt. Je jedovatý i v suchom stave, no otrava sa prejaví až po určitom čase.
Krásny ostropysk vlnitý je pre kone taktiež jedovatý. Po jeho konzumácii sa u koní prejavuje nevyspytateľné správanie. Aj ricín obyčajný spôsobuje smrteľnú otravu už po zožratí malého množstva. Bobule majú však odpornú chuť, takže ich zvieratá zožerú len veľmi zriedka a náhodou. Tis červený je pre kone veľmi jedovatý a po jeho konzumácii nastáva okamžitá smrť. Ak kôň skonzumuje ľubovník bodkovaný, jeho koža sa stáva veľmi citlivou najmä na slnečné žiarenie.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December