Pseudomor hydiny predstavuje riziko nielen pre jej chovateľov

Kategória: Články Dátum: Hit: 6251

Spotrebitelia nákupom domácich vajec pomáhajú znižovať riziko zavlečenia chorôb hydiny.

Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila aktualizáciu nariadenia o zavedení tlmenia pseudomoru hydiny. Pseudomor hydiny je celosvetovo rozšírená, vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich a voľne žijúcich vtákov, ktorá predstavuje vážne riziko nielen pre chovateľov hydiny, ale aj pre človeka. Kvalitný pohotovostný plán je preto pre štát mimoriadne dôležitý. Cieľom agrorezortu je zabezpečiť ochranu a kontrolu nášho územia. Plán obsahuje aj opatrenia, ktoré by sa realizovali v prípade výskytu nákazy.

Pseudomor hydiny je choroba, prenosná aj na človeka, ktorá môže vyvolať zápal očnej spojivky a príznaky podobné chrípke. Ochorenie sa najčastejšie šíri kontaktom chorých vtákov, kontaminovaním vody, krmiva a prostredia trusom a sekrétmi chorých vtákov. Najnáchylnejšia je naň práve hrabavá hydina. Pri kurčatách dochádza k náhlemu a vysokému úhynu bez klinických symptómov.

„Na rozširovaní nákazy sa môžu podieľať aj vajcia, pričom značné riziko predstavuje transport hydiny zo zahraničia. Uprednostňovaním hydinového mäsa a vajec zo slovenských fariem tak pomáhajú spotrebitelia aj ochrane našich chovov. Slovenské chovy sú pritom dôsledne pod kontrolou od farmy až po pult predajne,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Pseudomor hydiny je choroba, podliehajúca povinnému hláseniu v rámci EÚ. „Vyzývam na obozretnosť všetkých chovateľov a najmä drobnochovateľov, aby boli všímaví a každé podozrenie ihneď nahlásili úradným veterinárnym lekárom. Len spoluprácou a včasnou diagnostikou môžeme naše územie udržať bez tohto ochorenia. Agrorezort aktuálne robí všetko preto, aby sme boli na prípadné zaznamenanie výskytu dobre pripravení,“ upozornila ministerka.

Medzi prvé príznaky pseudomoru hydiny u vtákov patria posedávanie, ospalosť a nezáujem o krmivo. Neskôr nastupujú príznaky respiračných porúch – vtáky dýchajú s otvoreným zobákom a vydávajú chrapľavé, resp. piskľavé zvuky. V horných častiach dýchacích ciest sa hromadí hlienovitý sekrét, ktorého sa hydina snaží zbaviť fŕkaním a mykaním hlavy. Okolo očí vzniká opuch, perie je našuchorené. Objavuje sa tiež zelená hnačka, niekedy s prímesou krvi.
V dôsledku respiračných porúch dochádza k fialovému sfarbeniu hrebeňa a lalôčikov. Neskôr sa objavujú príznaky porúch centrálneho nervového systému – chôdza je nekoordinovaná, pozorujú sa kŕče alebo chvenie svalstva. Charakteristické je stočenie alebo vyvrátenie krku a nasledujú paralýzy krídiel a nôh. U nosníc je prvým príznakom pokles až úplné zastavenie znášky vajec na obdobie jeden až troch týždňov. U holubov je charakteristickým príznakom našuchorené perie, apatia, anémia, chudnutie a vodnatá hnačka. Nervové príznaky sa prejavujú chvením hlavy a neskôr paralýzou končatín, stočením alebo vyvrátením krku.

Za účelom zosúladenia so smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa zavádzajú opatrenia EÚ na kontrolu pseudomoru hydiny, agrorezort revidoval nariadenie vlády SR, ktoré na rokovaní schválila vláda. Toto nariadenie ustanovuje opatrenia, ktoré sa použijú v prípade výskytu pseudomoru hydiny v chovoch hydiny a v chovoch poštových holubov a ostatných vtákov, chovaných v zajatí.
V súlade s legislatívou má Slovenská republika pripravený a schválený aj Národný pohotovostný plán pre prípad podozrenia a výskytu pseudomoru hydiny na území SR, ktorý sa pravidelne aktualizuje.

Zdroj: MPRV SR

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December