Prezimovanie okrasnej vodnej hydiny

Kategória: Články Dátum: Hit: 1196

V zime majú mnohí chovatelia starosti, ako zabezpečiť okrasnú vodnú hydinu.

Vodné vtáky možno rozdeliť na dve skupiny. K jednej patria druhy pochádzajúce zo subtrópov, napríklad husičky stromové, bernikly havajské, čírky amazónske, červenoramenné či modrokrídle, a tým treba zaistiť teplejšie zimovisko.
K druhej skupine patrí otužilejšia a menej náročná vodná hydina ako niektoré husi alebo obľúbené kačičky karolínske a mandarínske. Tým stačí prístrešok v závetrí. Výnimku tvoria husi kurie, pretože tie znášajú vajcia skoro v zime, spravidla už v januári. Skoro nasadajú i labute čierne. Hniezdia v zimovisku.

Zimovisko
Môže ísť o murovaný domček v blízkosti výbehu a s oknami, aby v ňom bolo svetlo a mohlo sa vetrať. Dôležitá je suchá a kvalitná podstielka. Tú musí mať i vodná hydina, ktorá sídli vo výbehu pod prístreškami. Zima vtákom nevadí, avšak na ľade alebo na studenom betóne by im mohli namrznúť beháky. Potom by im mohli opúchať nohy, tkanivo postupne nekrotizovať, až sa úplne rozpadnúť.
Odporúča sa slama, hobliny alebo mulčovacia kôra. Niektorí chovatelia používajú i ihličie alebo rašelinu. Nevyhovujúce sú piliny, pretože zle izolujú.
Druhou zásadou je, aby vtáky mali stály prístup k vode. Ak sa nedostanú pár dní na vodu a nevykúpu sa, prestane sa im mastiť perie. Dôsledkom je to, že sa perie premáča, ľadová voda sa dostane na telo a môžu mať zdravotné problémy. Keď je cez poludnie menší mráz, stačí postaviť do výbehu nádobu so studenou vodou a vtáky nechať vykúpať. Starostlivosť o výbehy závisí od podmienok, aká veľká je ich plocha a aká vodná hydina sa na nej chová. Kačičky výbehy nezdevastujú, ale keď si zaobstaráte niekoľko husí, trávu doslova vyholia. Výbeh sa špeciálne nedezinfikuje, mráz baktérie spáli. Dôležité je každodenné pozorovanie a kontrola kŕdľa.

Zimný jedálny lístok
Pred zimnou sezónou je nevyhnutné upraviť kŕmne dávky. Mali by obsahovať menej bielkovín a viac energetických látok, zvlášť kukuricu. Bielkoviny sa opäť podávajú až v predjarnom období, kedy idú husi a kačice do toku. Hydina sa cez leto živí zeleným krmivom sama. Ako to však riešiť v zime? Zmesi pre chovné a „kľudové“ obdobie si možno zakúpiť.
Namiesto trávy hydina ráno dostáva miešanicu zo šrotu, mrkvy alebo kŕmnej repy a odrobín zo sena. Navyše, koncom leta možno na záhony vysadiť zeleninu, ktorá na nich vydrží až do Vianoc, napríklad kŕmnu či čínsku kapustu. Zeleninu hydine podávame čerstvú, tu má rada. Navečer vtáky možno kŕmiť po druhýkrát, a to suchým obilím a granulami. Vodu na pitie majú v zimovisku neustále.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December