Prečo sú znáškové hniezda prázdne?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5225

Znáškové hniezda sú prázdne, nie sú v nich stopy po rozbitých vajciach, avšak obhliadkou kloaky ste zistili, že sliepky by mali znášať.

Zanášanie vajec môže spôsobiť nevhodné zariadenie alebo neporiadok v kuríne. Sliepky k hľadaniu nových miest prinúti tiež prítomnosť parazitov v hniezdach, časté vyrušovanie či stále obsadenie hniezd kvočkami.
Pokiaľ sú hniezda vyhovujúce, môže pri zanášaní pomôcť uloženie podkládky či podložky do hniezd. Zanášaniu vajec sa dá údajne zabrániť i včasným ranným kŕmením.

Individuálne hniezda
V podmienkach drobnochovu sa používajú individuálne znáškové hniezda, a to buď kontrolné alebo otvorené. Hniezda sa stavajú v skupinách, čím sa ušetrí materiál na ich stavbu. Sliepkam väčšinou vyhovujú čisté hniezda umiestnené na pokojnom tienistom mieste, nevhodné je umiestnenie naproti oknu alebo svetelnému zdroju a nemali by byť v prievane.
Pri individuálnych hniezdach treba plemenu prispôsobiť veľkosť hniezd. Pokiaľ veľkosť neprispôsobíme veľkosti plemena, veľké plemená sa do malých hniezd nevtesnajú, budú im nepohodlné, a naopak, menšie plemená budú veľké hniezda zvádzať k hrabaniu alebo v nich bude znášať viac sliepok naraz.
Bežné hniezda pre hrabavú hydinu majú rozmery 30 × 35 × 35 cm a môžu byť až v troch radách nad sebou. Pri zdrobnených plemenách sú rozmery menšie, napr. pri zdrobnených vlaškách o 5 cm. Pre väčšie plemená musia byť hniezda priestornejšie, napr. pre žerzejské obry sa odporúčajú hniezda s rozmermi 45 × 45 cm.
Dôležitá je i výška, v ktorej sú hniezda umiestnené. Pre ľahké nosné plemená sa hniezda umiestňujú pomerne vysoko, pre niektoré stredne ťažké a ťažké plemená by hniezda mali byť ľahko dostupné, umiestňujú sa len niekoľko centimetrov nad podlahou (do 35 cm). Napríklad vlašky, leghornky či šumavanky budú hľadať miesto pre znesenie vajca skôr hore, ale kočinky, žerzejské obry, hodvábničky, austrálky či bilefeldky by vysoko umiestnené hniezda ignorovali a radšej by znášali na zem.

Tiež pri zaradení mladých nosníc do kŕdľa dospelých sliepok je dobré umiestniť spodnú radu hniezd nižšie nad podlahu. Príčinou zanášania môže byť i malý počet znáškových hniezd. Pokiaľ sú hniezda preplnené, niektoré sliepky si budú hľadať iné miesta. Na jedno hniezdo sa počíta 3 – 5 sliepok.
Pokiaľ sú sliepky v hniezdach vyrušované, nebudú v nich znášať. Príčinou môže byť prítomnosť hlodavcov, ale i správanie niektorých jedincov v kŕdli. Hniezda najmä v letných mesiacoch blokujú kvočky – okrem toho tiež zahrievajú a tým znižujú kvalitu čerstvo znesených vajec od iných sliepok.
Väčšinou sa v chovoch používajú otvorené znáškové hniezda, svoje prednosti má umiestnenie kontrolných znáškových hniezd. Tie sú pomerne náročné pre chovateľa na čas – musí ich aspoň trikrát denne vyberať a vypustiť sliepky, ktoré už zniesli vajce; nosnice ich po znesení vajca nemôžu sami opustiť. Získame však veľmi cenné informácie o znáške jednotlivých nosníc.
Pripravené hniezda sa musia udržovať čisté. Na čistenie má vplyv materiál, z ktorého sú zhotovené. Ľahko sa udržujú plastové hniezda alebo z pozinkovaného plechu, náročnejšie sú drevené. Veľmi pekne pôsobia klasické prútené „kukane“, sú však náročné na údržbu.

Znáškové hniezda má vo svojej ponuke aj spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December