Prečo sú sliepky nafúknuté?

Kategória: Články Dátum: Hit: 15695

Nafúknuté brucho sliepok môže byť príznakom rôzneho druhu chorôb a zdravotných problémov.

Niektoré z nich priamo či nepriamo ovplyvňujú jej reprodukčnú sústavu, iné sú len znakom nadúvania alebo stučnenia sliepok. Dôvodov, prečo sliepka poliháva v kúte záhrady, nafúkne sa jej brucho a neprijme za deň ani zrnko pšenice je mnoho.

Uviaznuté vajce: Môže sa stať, že vajce zostáva stále vo vnútri sliepky. Na vine je skoro vždy zlá strava alebo zle zvolená veľkosť a tvar hradu. Problém nepodceňujte, vajce samo zo sliepky nevykĺzne, takže budete musieť pomôcť vy.

Zápal vajcovodu: Ide o najčastejšiu chorobu, ktorá väčšinou nastane pri vzájomnom oštipovaní hydiny. Najčastejšou infekciou je baktéria E. Coli. Neskôr sa vajíčko a následne i brucho zväčší v dôsledku masy páchnuceho zápalu.

Stučnená sliepka: Extrémne tučné sliepky majú i tučné tukové tkanivo, ktoré môže na prvý pohľad vyzerať ako opuchnuté a nafúknuté brucho. Obezita, ktorá je obvykle spôsobená výberom vysoko energetického krmiva vedie i k zväčšeniu pečene, ktorá je tiež obalená tukom, a preto sliepka vyzerá nafúknuto.

Nádor: Niektoré choroby ako napr. Markova choroba, spôsobujú vo vnútri tela sliepky nádory, ktoré zväčšujú jej vnútorné orgány ako pečeň a ľadviny, a brucho sa tak stáva na pohľad opuchnutým a nafúknutým. Preto sa tiež všetky jednodenné kuriatka práve proti tejto zákernej chorobe očkujú.

Vodnaté brucho: Aj obyčajná kvapalina – voda sa môže hromadiť v brušnej dutine a páchať vo vnútri škody. Väčšinou sa tak deje, pokiaľ vzniká vo vnútri tela nádor, alebo sliepka bojuje so zápalom v tele. Liečba v tomto prípade príliš nepomáha.

Rýchla pomoc
Ako prvé treba nafúknutú sliepku oddeliť od ostatných členov kŕdľa. Potom až môžete začať konať:

• Skúste popremýšľať, čo v posledných dňoch sliepky dostávali žrať a či mali dostatok pitnej vody v napájačkách.

• Odchytenej sliepke sa pokúste vlastnými rukami nafúknuté brucho ohmatať a sústreďte sa na to, ako bude na váš tlak rúk reagovať.

• Ak zistíte príčinu nafúknutého brucha, začnite konať, aby sa sliepke čo najrýchlejšie uľavilo –vlažná kúpeľ, nasadenie prírodných antibiotík, oddelenie od kŕdľa, premazanie kloaky, atď.

• Po celú dobu pomoci pristupujte k sliepke pomaly, potichu a s rozmyslom.

• Dôležitá je pravidelná eliminácia mokrého a plesnivého krmiva, stojatej vody, čistenie znáškových hniezd a podstielky.

Prírodné antibiotikum

Niekedy je nafúknuté brucho len následkom prijatia skazeného krmiva alebo len črevných problémov. Skúsiť možno:

Biely jogurt: Podaním bieleho jogurtu zmiešaného s pitnou vodou možno poskytnúť sliepke rýchlu úľavu od bolesti brucha. Podať ho možno pomocou injekčnej striekačky alebo zmiešať napr. s ovsenými vločkami či pšenicou.

Srvátka: Kyslé pH tejto potraviny pomáha sliepkam tráviť zvyšky z kuchyne a v prípade hnačky im pomôžu sa jej rýchlo zbaviť.

Pivovarské kvasnice: Použiť možno i obyčajné droždie, aké sa bežne používa v kuchyni. Kvasnice podporujú trávenie a celý tráviaci trakt. Podávajte ich však s rozumom.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December