Pasce a klepce na potkany, krysy a iné hlodavce

Kategória: Články Dátum: Hit: 4859

Potkany a iné otravné hlodavce obťažujú všetkých chovateľov hydiny, a zvlášť v zime, kedy sa sťahujú viac do obytných častí. Ako nad nimi zvíťaziť?

Použitie pasce alebo kovového klepca na odstránenie potkanov, krýs, lasičiek, tchorov, ale i túlavých mačiek okolo vášho domova, a hlavne okolo výbehu pre hydinuje ľahký a účinný spôsob, ako odstrániť problém s obťažujúcim tvorom, ktorý vám „chodí“ na vajíčka alebo usmrcuje vaše sliepky. Aká je však tá najlepšia pasca?
Elektrická, ktorá rýchlo a isto zabije? Žiadna krv, pískanie, neporiadok. Alebo uzavretá pasca, ktorá je výhodná najmä z humánneho a bezpečnostného hľadiska, pretože zajaté zviera nemá takmer žiadnu šancu uniknúť či dokonca pascu odtiahnuť.

Veľkosť je dôležitá
Každá pasca alebo klepec musí byť dostatočne veľký, aby sa do neho odchytené zviera vošlo celé, teda i s chvostom. Podľa toho, čo hodláte odchytávať, je nutné zvoliť veľkosť a variant ponúkaných pascí a klepcov. Na výber máte možnosti:

Malý hlodavec: Najčastejšie sa používajú drevené alebo plastové pastičky na myši. Každý ich isto dobre pozná, pretože naši rodičia i prarodičia byli nútení ich používať, na trhu totiž žiadne iné neexistovali. Princíp ich používania je jednoduchý – návnada a zmena tlaku spôsobí, že pružina vyskočí na kovovú tyč a hlodavec je lapený. Vo väčšine prípadov hlodavce chytí a nezabije. Metóda je to síce lacná, ale nie vždy účinná a trochu chaotická.

Krysa alebo potkan: Ideálne je použiť tzv. nástrahovú stanicu. Je to pasca, ktorá zachytí krysy i potkany a udržuje ich v pasci, dokiaľ ich neuvoľníte. Je to humánny spôsob, pretože zvieratá nezabíjate. Môžete ich oslobodiť do prírody, aspoň 1 km od výbehu. Je to tiež dobré riešenie, pokiaľ máte doma malé deti – môžete ich naučiť, ako jednať s akýmkoľvek zvieraťom, dokonca i s takými škodcami, ako sú práve potkany.

Tchor či túlavá mačka: Jedine klepec alebo skladacia pasca dokážu odchytiť veľkého škodcu, akým je tchor, kuna, lasica, túlavý pes či mačka. Klepec s jedným vstupom ochráni všetky vaše priestory pred nežiaducimi návštevníkmi. Ochranný prostriedok je vyrobený veľmi precízne, aby zaznamenal aj čo najmenší pohyb hlodavca, ktorého chcete do klietky nalákať a uloviť. Zariadenie je vybavené háčikom, na ktorý sa prichytí návnada.

Výber miesta a návnady
Hlodavce sú opatrné zvieratá a z miesta na miesto sa pohybujú tak, že sa „lepia“ blízko ku stenám, plotom, kríkom a iným zdrojom krytia. Pokiaľ sú pasce a klepce na nesprávnom mieste, hlodavce sa im ľahko vyhnú. Ideálne by pasce mali byť umiestnené takto:

Umiestnenie pasce alebo klepca: Pokiaľ ste hlodavcami zamorení v obytných častiach, pasce by mali byť umiestnené do skríň, za spotrebiče a do rohov. Pokiaľ sú hlodavce najaktívnejšie vonku, umiestnite pasce do blízkosti kríkov a plotových línií, pozdĺž stien terasy a pokiaľ máte bazén, tak do blízkosti filtračného čerpadla.

Výber návnady: Mnoho majiteľov domov a chovateľov hydiny predpokladá, že klepce a pasce s nastraženým syrom vyrieši ich problém s hlodavcami účinne a takmer hneď. Vedeli ste ale, že niektoré druhy krýs a potkanov syr vôbec nežerú? Ideálnou návnadou je kus špekáčiku, arašidového masla či slaniny.

Návnada zafungovala a krysa je vo vnútri? Potom je veľmi dôležité, aby ste pri manipulácii s krysou či akýmkoľvek chyteným zvieraťom používali ochranné rukavice, aby ste zabránili kontaktu so zvieraťom a nešírili tak choroboplodné zárodky a najrôznejšie ochorenia.
Pokiaľ nechcete nechať krysu vyhladnúť a zomrieť, pustite ju najmenej 2 km ďaleko od výbehu pre sliepky. Ihneď po ich vypustení si umyte ruky i pascu pomocou dezinfekčného roztoku.
Nezabudnite na to, že i myši si stavajú svoje hniezda, a tak môžu byť priťahované k rôznym stavebným materiálom ako je bavlna či motúzik. Samice myší majú pred začiatkom zimy väčšie materské inštinkty. Pokiaľ používate návnadu na báze potravín, nemusí byť dostatočne atraktívna, aby nalákala hlodavce do pasce. Použitie mäkkého materiálu ako je vlákno, bavlna či iný mäkký materiál môže myši nalákať a polapiť.

Rôzne typy pascí má vo svojej ponuke aj firma VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December