Ovenálie 2018

Kategória: Články Dátum: Hit: 1218

V nedeľu 10. júna sa v areáli amfiteátra pod Kriváňom v liptovskej obci Východná konal jubilejný 10. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností - Ovenálie 2018.

V nedeľu 10. júna sa v areáli amfiteátra pod Kriváňom v liptovskej obci Východná konal jubilejný 10. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností - Ovenálie 2018. Cieľom podujatia bolo podporiť chov oviec a kôz na Slovensku, spropagovať tradičné ovčiarske gastronomické produkty a zaujímavou formou priblížiť prácu ovčiarov širokej verejnosti.

Vo Východnej sa tak stretli chovatelia, milovníci tradičných ovčích a kozích špecialít, remeselníci, strihači oviec i tí, ktorí si prišli vychutnať neopakovateľnú atmosféru sviatku slovenských ovčiarov.

Porovnať kvalitu svojich výrobkov mohli chovatelia v súťažiach o najlepšie syry. Hlavnú cenu Majster SYRÁR získala výborná chovateľka Ing. Anna Kováčiková, predsedkyňa PD Liptovské Revúce.
V kategórii Ovčí hrudkový syr zvíťazil SHR Jozef Zvara, za ktorým nasledovali PD Liptovské Revúce, Salaš Lipa Hriadeľ, PD Kľačianska Magura a Jozef Kondela.
V kategórii Ovčí údený syr sa na 1. mieste umiestnil Salaš Záturčie, na ďalších miestach obstáli PD Kľačianska Magura, SPDP Lúžňan, SHR Oľga Apoleníková a Čierna Hora a. s.
Najlepšiu stopercentnú ovčiu bryndzu prihlásili do súťaže PD Važec, PD Liptovské Revúce, SHR Oľga Apoleníková z Pružiny, SPDP Lúžňan a Obert - Bertin Zúbek.
S najchutnejšou žinčicou súťažili SPDP Lúžňan, Salaš Záturčie, PD Liptovské Revúce, Oľga Apoleníková a Čierna Hora a. s. V kategórii Ostatné syry bodovali Oľga Apoleníková, PD Východná, Jozef Zvara a PD Važec. Najlepšie kozie syry mala spoločnosť Syry Daniela.

Na Majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite sa prihlásilo rekordné množstvo súťažiacich a vytvoril sa rekord v dĺžke utiahnutej nite z jedného kilogramu vojky. Tento rekord dosiahla pani Janka Mäsiarová s dĺžkou syrovej nite 196,5 metra a je zapísaný v slovenskej knihe rekordov.
Súťažilo sa aj vo varení guláša z baranieho mäsa - najchutnejší guláš uvarili PD Liptovské Revúce, Salaš Pružina a Farma Kamenica.
Ukážku strihania oviec pútavo moderoval doc. Milan Margetín, vedecký pracovník VÚŽV Nitra a pedagóg na SPU Nitra. Priamo na pódiu predstavil mladého strihača, absolventa SPU v Nitre, Ing. Mareka Marka, ktorý nás reprezentoval aj na Svetovom šampionáte v strihaní oviec na Novom Zélande. Pred tisíckami návštevníkov strihal ovce zošľachtenej valašky,

Atmosféru ovčiarskych slávností umocňovali stánky s tradičnými remeslami, rôzne súťaže či vystúpenia folklórnych skupín z Liptova. V areáli amfiteátra boli vystavené ovce i kozy rôznych plemien a úžitkových typov viacerých chovateľov a nechýbala ani výstava králikov, hydiny a holubov, ktorá zaujala najmä deti. A samozrejme, nechýbala ani spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December