Ovečky - „bio“ pomocníci vo vinohradoch

Kategória: Články Dátum: Hit: 1853

Stále viac vinárov sa snaží obmedziť používanie chemických prípravkov vo vinohradoch. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že pri ošetrovaní vínnej révy sa pomerne masívne používajú chemické preparáty, či už pri hnojení viníc alebo pri ich ošetrovaní pred najrôznejšími škodcami a chorobami.

Netradiční pomocníci vo vinici sú odrazom trendu vo svetovom vinárstve. Vzhľadom na rastúci počet vinárstiev, ktoré prechádzajú na organické a biodynamické princípy pestovania hrozna a následne na podobnú výrobu vína, mnohí „nasadzujú“ do viníc zvieratá. Tie pomáhajú v boji proti burine a škodcom. 

Ovce sa využívajú v mnohých viniciach na plienenie burín. V januári 2016 pribudli ovce vo vinohradoch anglického výrobcu sektov Nyetimber. Celkovo 400 oviec sa už pasie v západnom Sussexe a ďalších 200 vypustili do vinohradov v Hampshire, kde sa pásli do konca februára, kedy sa vrátili na svoju farmu. Na tento nezvyčajný spôsob paše prišli aj v slovenskom vinárstve Chateau Modra. Ako najväčší pestovateľ hrozna na Slovensku, začalo vo svojich vinohradoch v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti na rozlohe viac než 280 hektárov nahrádzať herbicídne postreky a priemyselné hnojivá využívaním ovčieho stáda vo vinohrade.
Základná idea využitia oviec je založená na myšlienke čo najväčšieho obmedzenia aplikácie herbicídnych prípravkov proti burine, ktorej sa v medziradí viniča hroznorodého veľmi darí. A sú originálnejší ako vinári v Austrálii či na Novom Zélande, kde síce ovce vypustia medzi vinič, ale baču a salaš tam nemajú. Ovce večer bača s pomocníkmi podojí, narobí syrov, bryndze, žinčice a všetko predáva spolu s vínami z produkcie materského vinárstva priamo vo vinohradoch, kde je podniková predajňa. Okrem obmedzenia herbicídnych prostriedkov stádo pomáha prírodným naturálnym hnojením. Ovčí hnoj má veľmi dobré účinky na trávny porast, obsahuje veľa dusíka, menšie množstvo fosforu a vápnika. Jedna ovca má schopnosť vyprodukovať počas obdobia spásania v priemere približne 0,45 kg dusíka, 0,13 kg fosforu a 0,35 kg draslíka.

Miniatúrne ovce Babydoll Southdown Sheep pochádzajú zo Sussexu v Anglicku. Tieto ovečky sa pasú spolu s prasiatkami kune-kune na ekologických viniciach rodinného vinárstva Yealandsovcov po celý rok. Vinársky vizionár Peter Yealand si ich chcel vyskúšať aj preto, že sú také maličké, že nedočiahnu na hrozno. Ale sú dosť vysoké na spodné výhonky viniča, ktoré žerú. Inak by ich museli odstraňovať najatí pracovníci ručne. Ako bonus poskytujú prirodzené hnojivo. Môžu tiež ušetriť vinárstvu tisíce dolárov tým, že eliminujú potrebu kupovať pesticídy a nemusia platiť pracovníkov na odstránenie buriny.
Pre zaujímavosť, ešte pred mini ovečkami skúšal vo viniciach obrie morčatá, ale tie sa stali obľúbeným lovným objektom jastrabov. Ale ovce dravce hore do nebies neunesú.
Peter Yealand žne úspechy na všetkých svetových súťažiach. Okrem toho získava pravidelne prestížnu medzinárodnú cenu International Green Awards za udržateľný prístup k podnikaniu. Moderné Yealands Estate používa okrem iného solárne panely či veterné turbíny na výrobu energií. Majiteľ vinárstva chce byť energeticky úplne sebestačný. Okrem vinohradov sa vinárstvo stará o mokraďové vzácne oblasti, ktoré sa nachádzajú na jeho pozemkoch. Tam, kde sú ovce, tam sú aj strážne psy.
V kalifornskom Navarro Vineyards majú tiež ovečky babydolls a tie strážia vo viniciach pred predátormi border kolie, podobne ako na pastvinách, kde zaháňajú stáda do košiarov. Vo vinohradoch si plnia podobnú úlohu. Dopĺňajú ich veľké pyrenejské ovčiaky, ktoré sú tiež vychýrené ako obetavé strážne psy ovčích stád v španielskych veľhorách.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December