Novela zákona tvrdšie postihuje týranie zvierat

Kategória: Články Dátum: Hit: 1103

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti účinná od 1. septembra 2018 oveľa tvrdšie postihuje týranie zvierat.

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti účinná od 1. septembra 2018 oveľa tvrdšie postihuje týranie zvierat.
Novela prichádza s preklasifikovaním možných spôsobov týrania zvierat a zadefinovaním „utýrania“ zvieraťa, čo v zvýšenej miere pomôže pri objasňovaní prípadov orgánom činným v trestnom konaní. Pod týraním zvieraťa sa chápe napríklad nedostatok jedla a pitia, štvanie zvierat proti sebe, opustenie zvieraťa na účely zbavenia sa ho, spôsobovanie bolesti a podobne. Ochrana práv zvierat najmä pred týraním sa zvýši tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade dôvodného podozrenia z týrania budú mať veterinárni inšpektori právo vstúpiť na pozemok alebo do obydlia.
Ako upozornil Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, novelou zákona sa upravujú aj ustanovenia o identifikácii a registrácii zvierat v spojitosti s ustanoveniami o živých nálezoch zvierat, odchyte túlavých zvierat a ich umiestňovaní do karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá. Schválená právna úprava reaguje na problémy aplikačnej praxe v súvislosti s povinnosťami obcí, pokiaľ ide o odchyt túlavých zvierat a ich umiestnenie do karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá, ktoré sú často preplnené. Zákon podrobne upravuje zriaďovanie karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá, umiestňovanie zvierat do nich a zriaďovanie staníc pre zvieratá, ktoré podliehajú veterinárnym opatreniam a na účely určené v zákone.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December