Nehrabavé sliepky v záhrade?

Kategória: Články Dátum: Hit: 8064

Mnohí majú dom s udržovaným trávnikom, napriek tomu by si ale chceli zaobstarať niekoľko sliepok. A tak hľadajú plemeno, ktoré veľmi nehrabe. Existuje vôbec také?

V prvom rade si treba uvedomiť, že sliepky patria medzi hrabavú hydinu. Ale aj tu sa nájdu určité výnimky, s obmedzeným pudom hrabania.
Ide najmä o plemená, ktoré majú na behákoch papučky. Tie im zabraňujú v prílišnom hrabaní a tým i ničeniu vysadených rastlín. Takýchto plemien existuje pomerne veľké množstvo, a tak si môžete vyberať nielen podľa vzhľadu, ale i veľkosti, výšky znášky alebo farby vajec.
K tým menším patria miflérky, zdrobnené kočinky, zdrobnené brahmanky alebo stále obľúbené hodvábničky, ktoré vyzerajú, akoby ani nemali perie. Vďaka svojej hmotnosti nespotrebujú mnoho krmiva.
Zdrobnené holanďanky okrem exotického zjavu sú naozaj potešením pre oko na zelenom trávniku. Vďaka veľkému chocholu na hlave majú obmedzené videnie a orientáciu, sú pokojnejšieho temperamentu a aj menej hrabú.
Naopak, impozantne pôsobia ťažké plemená a plemená s kombinovanou úžitkovosťou, napríklad brahmanky, kočinky, faverolky alebo populárne maransky, znášajúce čokoládovohnedé vajíčka.

Upozorňujeme však, že žiadny trávnik nie je dosť veľký na to, aby ho kŕdeľ sliepok nedokázal zničiť, pokiaľ by ste ich tam púšťali denne.
Ak budete hydinu púšťať na pol hodiny, malo by sa to dať ustrážiť. Prežitie trávnika tiež záleží na tom, koľko sliepok tam hodláte nasadiť.
Netreba však zabúdať na to, že pre sliepky je výbeh veľmi dôležitý. Ak im nedovolíme počas dňa slobodne behať po záhrade, treba im zhotoviť ohradu s pletivom s veľkosťou 3 × 1 meter pri počte desiatich sliepok. Všetky druhy „papučatej“ hydiny si však vyžadujú perfektnú hygienu a sucho vo výbehu.

 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December