Na malé farmy, malé kravy... (II.)

Kategória: Články Dátum: Hit: 10220

Medzi ďalšie obľúbené mini plemená hovädzieho dobytka patrí tiež dahomey, miniatúrny texaský longhorn a hereford, mini zebu, mini belted galloway, miniatúrna panda i jersey, lowline angus či miniatúrny škótsky náhorný dobytok.

Dahomey

V roku 2001 bola založená Európska federácia chovateľov a priateľov miniatúrneho plemena dahomey, ktorá združuje 47 chovateľov z Nemecka, Holandska, Rakúska, Švajčiarska, Belgicka a Luxemburska. Plemeno sa začalo chovať aj v Českej republike, ale jeho chov tu nie je riadený a nie je vedená ani plemenná kniha. Zvieratá pôvodne chovali len v ZOO Dvůr Králové, ale chovatelia si chovný dobytok doviezli tiež z Nemecka.
Zdrobnené plemeno afrického dobytka dahomey vniklo prirodzene. Ide o vzácne plemeno, ktorého na svete žije okolo tisíc kusov; čistokrvné zvieratá sa chovajú len v Európe. Jeho chov nie je náročný. Hmotnosť býčka pri zvýšenej starostlivosti dosahuje 250 - 300 kg, kravičky 150 - 180 kg. Hmotnosť narodeného teliatka býva 15 - 20 kg. Vyskytujú sa dva farebné rázy - čierny a hnedý (šedohnedý) a v európskych podmienkach i dve hmotnostné kategórie.
Výška v kohútiku činí 80 cm (menší ráz) a cca 100 cm pri väčšom ráze. Kravičky dospievajú vo veku dvoch rokov, býky okolo 3 rokov. Dožívajú sa 25 - 30 rokov. Sú dokonale adaptované na naše európske pomery. Nevadí im dážď ani sneh, ale nemajú radi silný vietor a prievan.
Sú nenáročné, postačí im bežná pastva a trocha jadra, voda a prístup k minerálnemu lizu. Pasú sa počas celého dňa, s intenzívnejšou pastvou ráno a pred večerom. Na zimu im treba zaistiť prístrešok, do ktorého nefúka, prístup k nezamŕzajúcej vode, dostatok sena (asi 5 kg denne), trochu okopanín a jadra. V obľube majú miagané zemiaky so šrotom.

Ďalšie mini plemenná


Miniatúrny texaský longhorn dosahuje približne jednu tretinu veľkosti pôvodného plemena a mal by mať výšku do 115 cm. Miniatúrne herefordy vážia 225 až 320 kg a zožerú asi polovicu toho, čo veľké plemeno a produkujú 50 – 75 % mäsa štandardného plemena.
Veľmi vzácnym plemenom je miniatúrna panda, ktorá má biely pruh cez trup (belted), bielu hlavu s čiernymi oválmi okolo očí, má teda vzhľad ako medvedík panda.
Mini galloway
je otužilé plemeno, ktoré vzniklo v Škótsku. Zafarbenie belted je vysoko cenené. Menšie zvieratá sú vhodné pre rodinné farmy, majú nižšie nároky na plochu a ustajnenie a dobrú konverziu živín a efektívnejšiu úžitkovosť.
Miniatúrne dojnice plemena jersey majú úžitkovosť 7,5 až 11 litrov mlieka za deň, vysoký obsah tuku v mlieku, pokojnú povahu a dobrú adaptabilitu na teplé klimatické podmienky.
V Austrálii vzniklo plemeno lowline angus. Kravy vážia priemerne 290 – 400 kg a býky 430 – 600 kg.
Miniatúrny škótsky náhorný dobytok je adaptovaný na chladnú horskú klímu, má podobné dobré vlastnosti ako štandardné plemeno.
V USA vznikli i ďalšie miniatúrne plemená ako auburnshire, barbee, belted írsky jersey, belted lessor jersey, belted kingshire, belted mliečny dexter, miniatúrny čierny baldie, burienshire, covingtonshire, justinshire, kentshire, kingshire, panda, mini holstein, červená panda alebo biely dexter.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December