Môže sa koronavírus prenášať potravinami a zvieratami?
Koronavírusy boli identifikované v polovici 60. rokov a je známe, že infikujú ľudí a rôzne druhy zvieratá (vrátane vtákov a cicavcov).
Koronavírusy sú obalené vírusy RNA, ktoré sú široko distribuované medzi ľuďmi, inými cicavcami a vtákmi a ktoré spôsobujú respiračné, enterálne, hepatálne a neurologické choroby.
O šiestich druhoch koronavírusov je známe, že spôsobujú ochorenie ľudí. Štyri subtypy vírusov (229E, OC43, NL63 a HKU1) prevládajú najviac a zvyčajne spôsobujú bežné príznaky prechladnutia u imunokompetentných jedincov. Dva ďalšie kmene – závažný akútny respiračný syndróm koronavírus (SARS-CoV) a koronavírusový respiračný syndróm na Blízkom východe (MERS-CoV) – sú zoonózy a spôsobili smrteľné ochorenia.
SARS-CoV bol pôvodcom závažných akútnych ochorení respiračného syndrómu v rokoch 2002 a 2003 v provincii Guangdong v Číne. MERS-CoV bol patogén zodpovedný za prepuknutie závažných chorôb dýchacích ciest v roku 2012 na Blízkom východe.
Vzhľadom na vysokú prevalenciu a široké rozšírenie koronavírusov, veľkú genetickú diverzitu a častú rekombináciu ich genómov, nárast počtu spoločných aktivít ľudí a zvierat, nové koronavírusy sa u ľudí pravdepodobne objavia pravidelne v dôsledku častých medzidruhových infekcií. Aj keď je 2019-nCoV podobný niektorým betacoronavírusom detegovaným u netopierov, líši sa od SARS-CoV a MERS-CoV. Pretože tieto vírusy predtým u ľudí nekolovali, chýba u ľudí špecifická imunita voči nim.
Môže sa vírus prenášať potravinami?
Predchádzajúce skúsenosti s ohniskami chorôb spôsobených MERS-CoV, SARS-CoV a inými respiračnými vírusmi (napr. aviárna influenza) naznačujú, že nový koronavírus sa mohol preniesť zo zvierat na ľudí.
Prenos potravinami je nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by k tomuto došlo u nového koronavírusu, doteraz však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobu (-ov) prenosu.
Koronavírusy potrebujú pre svoj rast hostiteľa (zviera alebo človeka) a nemôžu sa množiť v potravinách. Očakáva sa, že dôkladné varenie vírus zabije, pretože vieme, že je účinné tepelné ošetrenie minimálne 30 minút pri 60 °C.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ľuďom radí:
• pravidelne si umývajte ruky;
• pri kašľaní a kýchaní zakryte ústa a nos;
• mäso a vajcia dôkladne uvarte;
• zabráňte úzkemu kontaktu s kýmkoľvek, kto má príznaky respiračného ochorenia, ako je kašeľ a kýchanie.
Dobrá hygiena a sanitácia sú dôležité, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii medzi surovými alebo nedostatočne tepelne spracovanými potravinami a varenými alebo pripravenými potravinami v kuchyni.
Ruky a náradie by ste mali vyčistiť pred a po príprave jedla.
Vírus nie je odolný proti teplu a jedlo by sa malo dôkladne uvariť na teplotu jadra najmenej 75 °C.
Varené a surové potraviny by sa mali pripravovať a skladovať osobitne, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii.
Potenciálny prenos infekcie zo zvierat na ľudí- opatrenia:
• zákaz importu zvierat (cicavce, vtáky, vodné živočíchy, špeciálne exotické živočíchy) z postihnutých oblastí Číny a ostatných postihnutých tretích krajín koronavírusom;
• neodporúčajú sa presuny zvierat z oblastí z krajín EÚ, kde bol diagnostikovaný koronavírus (napr. Taliansko, Chorvátsko, Nemecko, Rumunsko...);
• v prípade akýchkoľvek príznakov podobných chrípke u domácich zvierat chovaných v domácnosti (pes , mačka, okrasné vtáctvo) kontaktovať veterinárneho lekára.
ŠVPS SR