Majestátna brahmanka s kombinovanou úžitkovosťou

Kategória: Články Dátum: Hit: 9278

Brahmanka je veľké ťažké plemeno sliepok s majestátnym vzhľadom.

Brahmanky majú nápadne mohutné telo, znásobené bohatým mäkkým operením a operenými behákmi. Typické je široké a vysoko a nesené telo. Hrebeň je malý, hráškovitý, trojradý a bez tŕňa, medzi jemnými krčnými lalokmi je dobre vyvinutý krčný záhyb.

Dobré kvočky

Sliepky sú kvokavé, ročná priemerná znáška býva 120 až 140 vajec so žltohnedou škrupinkou s hmotnosťou minimálne 53 g. Nesú aj v zime. Brahmanky nie sú prešľachteným plemenom. Naopak, zachovali si všetky pudy, ktoré sú pre prežitie druhu potrebné. Sú veľmi dobrými kvočkami, o svoje vajíčka sa vedia postarať a keď sa vyliahnu maličké, vodia si ich po dvore až po ich úplné osamostatnenie. Kuriatka preberajú od svojej matky chovanie, kvočka ich naučí zobať a chráni ich pred prípadným nepriateľom, a keď je nepriaznivé počasie, schová si ich pod seba a zohrieva ich. Prirodzený odchov má tiež pozitívny vplyv na zachovanie kvokavosti v dospelosti. Pokiaľ sa niekoľko generácii liahnu v umelej liahni, kvokavosť sa geneticky potláča. Výhodou umelého odchovu ale je, že kuriatka rastú rýchlejšie. Brahmanky sa ponechávajú v chove 4 až 5 rokov, aj keď v 5. roku môže byť oplodnenosť vajec horšia. Ale dobrá nosnica sa v chove môže nechať aj 7 rokov. Hoci je jej znáška o niečo nižšia, potomstvo je vyrovnanejšie. Kohúty sa znášajú so sliepkami veľmi dobre, málokedy sú vajíčka „čisté“, a aj keď sú ťažké, nepoškodzujú im perie. Kvočka zasadne 18 až 20 vajec a kuriatka sa liahnu veľmi dobre. Ku kohútovi postačia 2 až 3 sliepky.

Mäsové plemeno

Brahmanky sa chovajú najmä ako mäsové plemeno s kombinovanou úžitkovosťou. Vychovať ich si vyžaduje náročné kŕmenie, najmä v čase rastu. Na ich vychovanie do dospelosti nestačí len obsah minerálnych látok v kŕmnej zmesi pre kurčatá. K získaniu mohutnej figúry a hmotnosti zodpovedajúcej vzorníku potrebujú bohatšie kŕmenie na bielkoviny. Preto sa im podáva mleté mäso na zmohutnenie svalstva a veľa vápnika na vývin a pevnosť kostry. Inak sa kŕmia bežnou zmesou pre nosnice.

Vápnik sa pridáva buď vo forme kŕmneho vápna alebo vápenca. Dôležitý je pravidelný prísun ostatných minerálnych látok vo forme minerálnych doplnkov. V kŕmnej dávke je potrebný aj dostatok vlákniny, ale nie prebytok (max. do 4 % z celkovej kŕmnej dávky), lebo znižuje stráviteľnosť a využiteľnosť krmiva.
Mnohí chovatelia kŕmia vyliahnuté kurčatá kompletnou kŕmnou zmesou pre kurčatá (K1) asi do 6 týždňov, potom prechádzajú na K2. Touto zmesou kŕmia po celý čas rastu, aby dorástli do požadovanej veľkosti. Po zahájení znášky prejdú na N2 – zmes pre nosnice. Zmesi obohacujú probiotikami, vitamínmi a minerálmi. Samozrejmá je každodenná pastva od jari do zimy.

Brahmanky okrem kŕmenia nemajú väčšie nároky na chov ako iná hydina. Kurín musí byť pevnejší a výbeh priestrannejší. Hniezda na znášanie treba umiestniť buď na podlahe, alebo bo výške do 50 cm. Vyžadujú tiež väčší otvor do kurína. Dospelosť dosahujú asi vo veku 9 mesiacov

Netrpia na choroby

Kurčatá, najmä dospelé brahmanky sú pokojné a prítulné. Sú znášanlivé aj voči sliepkam iných plemien. Dokonca ani kohúty medzi sebou nevyvolávajú boje. Brahmanky sa dobre operia, sú väčšinou stále čisté, znášajú naše poveternostné podmienky a nevadí im ani občasné vlhko.

Nielen kohútiky, ale aj sliepočky majú na nohách tzv. papučky. Brahmanky netrpia na choroby, sú odolné a otužilé, skôr majú rastové chyby, ako napríklad krivé prsty. Príčinou tohto javu je nedostatok vitamínov pri rýchlom vývoji kostry hydiny. Sliepkam sa však musí venovať dostatočná starostlivosť pri ochrane voči vnútorným cudzopasníkom, ktorí sa radi usadzujú v hustej prachovej podsade.
Každých 6 týždňov treba sliepky prehliadnuť. Pokiaľ sa cudzopasníci objavia, hydina sa vystrieka jednopercentným arpalitom priamo na kožu. V praxi to vyzerá tak, že sa sliepke prefúkne podsada a na beháky, krk, krčný záves a priestor okolo kloaky sa aplikuje roztok.

Nutné je tiež vystriekať kurín. Tieto opatrenia sú nutné, pretože hydina je potom nepokojná. Pokiaľ je invázia cudzopasníkov veľká, sliepkam sa zosvetlí sliznica, laloky a hrebeň. Dokonca môžu uhynúť, pretože im odsávajú krv.

Cena chovného kusu je vyššia než u bežnej hydiny, pretože má vyššiu spotrebu krmiva a rastie dlhšie. Začiatočníkom sa najprv odporúča zaobstarať si zdrobnenú formu brahmanky, ktorej cena je nižšia, aby si osvojili základy chovu a až po 2 – 3 rokoch by si mali zabezpečiť veľké plemeno.

Brahmanky sa vyskytujú v svetlej i tmavej farbe, žlté, žlté s kolumbijskou kresbou, modrozlaté, modré vlnité, čierne i biele. Najčastejšie sú u nás chované v kresbe bielej kolumbijskej a jarabičej vlnitej.
Brahmanky nie sú pre každého, je to náročný koníček, ktorý sa s chovom úžitkovej hydiny nedá veľmi porovnávať. Pokiaľ ale nebudete ľutovať navyše vydané investície a energiu, zaiste ich kúzlu prepadnete a tieto šarmantné sliepky obohatia váš chovateľský život.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December