Liahnutie a výkrm prepeličích brojlerov

Kategória: Články Dátum: Hit: 1669

Mäso perličích brojlerov sa v mnohých krajinách považuje za delikatesu, lebo oproti iným hydinovým mäsám obsahuje viac bielkovín a sušiny, ktorá mu dodáva špecifickú chuť a to je dôvod, prečo ho vyhľadávajú labužníci.

V chove sa dlhodobo najviac osvedčuje základný typ perličky vo farbe šedomodrej, ktorá je najprešľachte­nejšia. Znáška je pri nej stanovená na 80 – 120 vajec, ale správnou zootechnikou chovu, stupňom chovateľskej starostlivosti, cieľavedomou chovateľskou prácou a zásluhou špeciálnych kŕmnych zmesí sa od jednej nosnice môže vyprodukovať až 170 kusov.

Vajcia sa zásadne inkubujú v liahňach 26 dní. Po vyliahnutí treba kuriatka hneď sexovať, lebo v neskorších dňoch už nie je možné rozlíšiť pohlavie bežne dostupnými metódami (leda endoskopicky).

Úspešnosť ekonomického chovu závisí práve od tejto skutočnosti, lebo jednotlivé pohlavia sa vykrmujú oddelene, keďže majú rozdielne nároky na prijem živín. Vyliahnuté jedince v prvých šiestich týždňoch treba odchovávať ako iné typy mladej hydiny, pod umelými kvočkami.
Potom ich presúvame do hál, v ktorých je veľmi dôležité vetranie, lebo perličie brojlery majú intenzívnu látkovú výmenu. Keďže jedince v neskoršom veku sú odolnejšie voči klimatickým podmienkam, možno výkrm robiť za priaznivého počasia aj vo voľných prístreškoch alebo v iných ľahkých stavbách, čo tiež podstatne zlacňuje výrobu ich mäsa. Dôležité je im obmedziť pohyb.
Kanibalizmus a ani požieranie peria sa ani pri väčšom počte zvierat na malej ploche nevyskytuje.

Nezanedbateľná je aj skutočnosť, že perličky netrpia takmer žiadnym ochorením, čo jednak zlacňuje výrobu, a na druhej strane mäso robí ekologické.

Počas výkrmu musí kŕmna dávka obsahovať vysoké percento živočíšnych bielkovín a zvlášť k nej treba pridať piesok, ktorý veľmi radi zobú a v ich zažívacom trakte plní funkciu gritu. Výkrm brojlerov sa končí za 80 – 84 dní a zvieratá dosahujú hmotnosť cez 1 100 gramov.

Podľa dostupných zahraničných skúseností sa produkcia perličích brojlerov dá úplne zautomatizovať, podobne ako je to pri kurčatách, samozrejme pri inom type technológie. Aj slovenský chovateľ si môže dopriať túto delikatesu, ak je chovateľom kŕdľa perličiek. Vajcia je ekonomickejšie liahnuť ako konzumovať.

Nie je problém pripraviť si výbeh, v ktorom by mohol prebiehať intenzívny výkrm tejto hydiny. Dôležité je vedieť, že vajcia je vhodnejšie inkubovať v liahni, alebo liahnuť pod kvočkou sliepky, prípadne morky, lebo samotné perličky sú zväčša veľmi zlými matkami, keďže sú plaché, zvedavé a každý šramot ich vyruší, takže opúšťajú hniezdo, prípadne počas inkubácie kvočka stratí reflex hniezdenia.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December