Králičí hop: zábava i šport

Kategória: Články Dátum: Hit: 1613

Takzvaný králičí hop (skákanie cez prekážky) je športová disciplína pre králiky. Súťažiť sa dá v štyroch disciplínach: rovinka, parkúr, skok do diaľky a skok do výšky.

Sú to netradičné preteky králikov, ktoré skáču cez prekážky. Nejde pritom len o nejaký „pseudošport“, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pre samotného králika je takáto aktivita viac než prospešná – nie je totiž nútený väčšinu života tráviť zatvorený v klietke, kde pomaly priberá, čím sa mu značne skracuje život.
Naopak, králiky ktoré majú pohyb a aktívne trénujú, sa vo výbornej kondícii dožívajú nepomerne vyššieho veku. Vidieť to možno najmä na veku králikov prihlasovaných do zahraničných súťaží – sedemročný králik predstavuje zviera vo výbornej kondícii so šancou na víťazstvo.
Táto voľno-časová aktivita vznikla cca pred 30 rokmi vo Švédsku, Fínsku, Nórsku a Dánsku a postupne sa rozšírila do Holandska a Nemecka. V Škandinávii ide už o uznávanú súťažnú disciplínu s prísnymi pravidlami, kde vyhráva ten králik, ktorý skočí najďalej či najvyššie. S ukážkami králičieho hopu sa už pár rokov môžu stretať i návštevníci našich chovateľských výstav, kde skákanie s králikmi býva v rámci propagácie zaradené do sprievodného programu. Ide o veľmi zaujímavé a netradičné predstavenie.

Ako začať so skákaním?

Temperament rôznych plemien a jednotlivcov je značne rozdielny, ale väčšina králikov miluje voľný pohyb. K tejto aktivite nie je potrebný králik určitého plemena, môže ísť pokojne o krížence, taktiež na veľkosti a pohlaví nezáleží.
Ako výborní skokani sa osvedčili dokonca zakrslé plemená, a napodiv nielen klasické, ale najmä barany. Nejde teda o vzhľad, dôraz sa kladie na vlohy, stavbu kostry králika a jeho fyzické i psychické schopnosti.
Výber správneho králička pre šport nie je vôbec jednoduchý, netreba ho podceňovať. Kým sa rozhodnete pre určitého králika, treba si zistiť viac o jeho rodičoch. Zaujímať by vás mal okrem úspechov tiež zdravotný stav. Významnú úlohu zohráva aj výber zodpovedného chovateľa.
Králiček by mal byť aktívny a zvedavý, bez príznaku ochorenia. Samozrejme, lepšie sa začína s mladším králikom, než so starším a pribratejším, kde je nádej na úspech minimálna. Prvým predpokladom je pohyb králika vo výbehu, kde môže začať skákať sám od seba cez nízke prekážky zhotovené z dosák.
Králika je vhodné zvykať na vôdzku s náprsným popruhom. Ide najmä o to, aby nám na voľnom priestranstve neodbehol. Vôdzka inak neslúži k výcviku na skákanie. Zásadne ňou nemôžeme ťahať a pri skákaní musí byť neustále voľná, pretože ak sa napne, králik sa zastaví.

Tréning zábavou

Začína sa s nízkou, jednoduchou plnou prekážkou a králika pred ňu predstavíme. Môžeme ho nad ňu niekoľkokrát dvihnúť, často však stačí jemné postrčenie a králik prekážku preskočí. Je vhodné ho za to pochváliť, ale s odmenami to nepreháňame.
Dôležitá je dôslednosť. Keď sa pred králikom objaví prekážka, mal by ju preskočiť, nie obísť či podliezť, tiež by mal držať smer a ísť stále vpred.
Pri vlastnom skákaní je králik na vôdzke a majiteľ ide vždy ľahko pred ním tak, aby o vôdzke ani nevedel. Pokiaľ by sa človek oneskoril a vôdzka sa napla, prípadne strhla zviera späť, môže to králika od ďalšieho skákania odradiť.
Tréning má byť pre králika a jeho majiteľa zábavou, a nemal by byť príliš dlhý. Zásadne sa vždy prihliada k momentálnemu počasiu a kondícii zvieraťa.

Trpezlivý človek sa môže k úspešnému skákaniu so svojim králikom prepracovať za tri mesiace. Prekážky pre králiky by mali mať šírku 60 až 70 cm; obvykle sa začína s výškou 6 až 10 cm. Pokiaľ ju králik bez problémov preskočí, prekážku postupne zvyšujeme na 25, 35, 40 až 50 centimetrov, čo je už stanovená horná hranica. Prekážky sa stavajú na vzdialenosť okolo dvoch metrov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December