Komerčný chov králikov na Slovensku

Kategória: Články Dátum: Hit: 2271

Porovnateľnú úroveň komerčného chovu králikov ako Slovensko má aj ČR a Nemecko.

Porovnateľnú úroveň komerčného chovu králikov v prepočte na obyvateľa ako Slovensko (18 králikov na 100 obyvateľov) má aj Česko (25 králikov na 100 obyvateľov) a Nemecko (22 králikov na 100 obyvateľov). Uviedol to v analýze Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Priemer EÚ je podľa neho 35 králikov na 100 obyvateľov.

Dá sa však predpokladať, že významná časť konzumu králičieho mäsa na Slovensku a v Česku má svoj pôvod mimo komerčného chovu a je saturovaná domácim chovom, ktorý má na slovenskom a českom vidieku bohatú tradíciu. Na rozdiel od priemeru EÚ (a najmä krajín na juhu Európy) je komerčná produkcia králikov v našich krajinách prevažne voľne predávaná a na bitúnkoch končí len menšia časť produkcie, menej ako 20 percent,“ upozornil analytik.

Veľkonočný zajac (králik) má podľa analýzy svoj pôvod pravdepodobne ešte v predkresťanskej dobe, a to v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. Spolu so šírením kresťanstva v Európe si ho ako jeden zo symbolov osvojilo aj toto v súčasnosti najrozšírenejšie náboženstvo v našom regióne. Svoje miesto má pritom zajac nielen v kresťanstve, ale aj vo viacerých ďalších náboženstvách a mytológiách – od gréckej, egyptskej až po čínsku. Zvyčajne symbolizuje šťastie, plynúci čas, krátkosť života, označovaný je aj za atribút zmŕtvychvstania. V Byzancii bol zajac vo zvieracej symbolike zase znakom Krista.

Králičie mäso je veľmi zdravé a chutné. Napriek tomu u nás patrí len medzi doplnkové druhy mäsa. Pritom v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a Číne je jeho spotreba veľmi vysoká.
Králičie mäso má nízky obsah tuku a nespôsobuje alergické reakcie. Obsahuje veľa bielkovín, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny B12, B1, fosfor, vápnik, železo. Vďaka jemným svalovým vláknam ho organizmus veľmi dobre trávi. Na porovnanie s hovädzím mäsom, ktorého stráviteľnosť je 62 %, králičie mäso je stráviteľné až na 90 %. Býva súčasťou rôznych diét, ako aj pri rekonvalescencii chorôb tráviaceho traktu a žlčníka.

KKtoré plemená sú vhodné na mäso? Existuje veľa mäsových plemien králikov, ktoré sa môžu využiť na brojlerový výkrm. Najčastejšie sa chovajú novozélandský biely, kalifornský, burgundský, nitriansky, francúzsky strieborný králik a ich kríženci. Zvieratám však musí byť podávaná plnohodnotná kŕmna dávka s dostatkom jadrového krmiva. Možno sa rozhodnúť pre výkrm mliečnych brojlerov alebo brojlerový výkrm.
Iintenzívny chov brojlerových králikov predstavuje jednu z najnáročnejších oblastí živočíšnej výroby. Okrem značných zriaďovacích investícií si vyžaduje cieľavedomých chovateľov s praktickými skúsenosťami a poznatkami. Celé úsilie chovateľa by sa malo sústrediť na dodržiavanie optimálnych podmienok produkcie, ktorých králik toleruje len minimálne výkyvy. 


Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December