Koľko vody vypije hovädzí dobytok v lete?

Kategória: Články Dátum: Hit: 6312

Celková spotreba vody závisí nielen od úžitkovosti zvierat, plemena, veku, spôsobu chovu, ale tiež od teploty prostredia a relatívnej vlhkosti vzduchu.

Hovädzí dobytok je lepšie prispôsobený na prekonávanie nízkych teplôt, než vysokých. Pri vysokých teplotách znižuje príjem energie z krmív, vzniká deficit v organizme a znižuje sa úžitkovosť.
Zóna tepelnej neutrality u kravy s dojivosťou 40 litrov mlieka je od –6 °C až do 20 °C. V rozmedzí týchto teplôt nemusí aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od – 30 °C do 26 °C.

Denná spotreba vody
Denná priemerná potreba vody sa mení i v závislosti od zloženia kŕmnej dávky, a to 4 až 6 litrov na kilogram sušiny kŕmnej dávky; pre hovädzí dobytok denná potreba vody predstavuje 45 – 70 kilogramov a pre teľa 8 – 15 kilogramov.
Kravy za normálnych okolností vypijú tri- až štyrikrát viac vody ako je ich produkcia mlieka. V našich klimatických podmienkach sa denná potreba vody pre dojnice odhaduje na 11 až 45 litrov (na produkciu litra mlieka treba asi dva litre vody); pre výkrmový dobytok 30 až 60 litrov. Vysokoúžitkové kravy vypijú okolo 75 litrov vody denne. V extrémnych podmienkach môže potreba vody dosiahnuť až 100 litrov na zviera a deň. Voda sa podieľa na regulácii teploty zvierat tým, že pri zvýšenej teplote ovzdušia, kedy sa potreba vody zvyšuje až o tretinu, potením zabraňuje prehriatiu organizmu. Dôležité je, aby napájacia voda mala primeranú teplotu (13 – 15 °C). Dojnica s hmotnosťou 600 kilogramov a dojnosťou 20 kilogramov totiž na zohriatie 45 litrov vody s teplotou 0 °C spotrebuje až 18,9 percenta celkového vyprodukovaného tepla alebo 23,4 percenta energie kŕmnej dávky.

Pitie z hladiny
Prirodzené pitie pre hovädzí dobytok je z hladiny. Pri pití majú zvieratá postavenú hlavu k hladine pod uhlom 60°. Kravy ponoria mulec 30 až 40 mm pod hladinu tak, aby nozdry zostali nad ňou. V tejto prirodzenej polohe dokážu vypiť 12 – 20 l vody za minútu.
Najvhodnejšia napájačka je napájací žľab s hladinou vody minimálne 100 mm a s prítokom vody minimálne 12 l za minútu. Iba pri takýchto podmienkach sa zabezpečí, že kravy pri pití nehltajú vzduch. Napájačka by mala byť umiestnená na mieste, ktoré sa nerozmočí, s nešmykľavým povrchom. Toto miesto musí byť ľahko prístupné zvieratám s možnosťou úniku, preto sa neinštaluje do kútov.
Napájačka sa musí dať ľahko vyprázdniť a vyčistiť. Voda v napájačke musí byť zdravotne nezávadná, nesmie byť znečistená zvyškami krmiva, prípadne exkrementmi. Má mať osviežujúci efekt; hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí od 5,5 do 7,5. Riasy na stenách napájačky a iné mikroorganizmy zhoršujú kvalitu vody.
Napájací žľab by mal byť umiestnený tak, aby jeho vrchná hrana bola pre 650-kilogramové kravy vo výške 0,85 m. Na to, aby kravy mohli mať postavenú hlavu pri pití pod prirodzeným uhlom, musí byť napájačka široká minimálne 0,4 m a hlboká 0,4 m. Ak chceme, aby mohlo z napájacieho žľabu piť súčasne viac zvierat, musí byť tomu prispôsobená jej kapacita. Vo voľnom ustajnení by jej kapacita nemala byť menšia ako 200 l. Napájačka by mala byť lokalizovaná v blízkosti kŕmiska, ale nemala by byť ďaleko od ležoviska. Vo väčších skupinách, kde sa inštalujú dve napájačky, by nemali byť umiestnené vedľa seba na jednom mieste. V boxovom ustajnení sa inštalujú do spojovacích uličiek, v kotercovom na rozhraní kŕmiska a ležoviska.

Firma VETIS má vo svojej ponuke napájačky rozličných veľkostí pre rôzne druhy zvierat. 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December