Kedy je nutné izolovať sliepky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2078

Oddelenie sliepky od kŕdľa je nepríjemná situácia. Keď sa však na dvore vyskytnú isté problémy, je nutné zakročiť včas.

V ktorých prípadoch:

Nový člen: Ak kupujete nové sliepky, treba ich nechať v karanténe po dobu najmenej dvoch týždňov. To je dosť času, aby sa mohli prejaviť všetky prípadné ochorenia, včítane parazitov. Priame zmiešanie s existujúcim kŕdľom predstavuje riziko zavlečenia choroby.

Zranenie: Sliepky sú nemilosrdné a skutočnosť, že sú doslova priťahované červenými predmetmi, znamená, že bez ohľadu na to, ako dlho spolu žijú, akékoľvek známky krvi povedú k vzájomnému oštipovaniu, ktoré môže spôsobiť i smrť. Takže všetku zranenú hydinu, vykazujúcu známky krvácania alebo tržných raniek, nechajte do doby uzdravenia na samotke.

Parazity: Našuchorené sliepky, ktoré prestali javiť záujem o krmivo a vodu bývajú dosť často napadnuté vonkajšími parazitmi. Stačí občas sliepky prehliadnuť a hneď uvidíte, ktorú z nich navštívil nejaký parazit.

Zlé dýchanie: Ak vykazuje niektorá zo sliepok kašeľ či kýchanie, bude lepšie ju na pár dní izolovať od ostatých, aby ich prípadne nenakazila a mohla sa vyliečiť.

Šikana: Každý útočník musí byť z kŕdľa odstránený čo najskôr. Je však nutné, aby bol v neustálom dohľade i dozvuku k celému kŕdľu. Väčšinou stačí asi týždeň, než útočník na samotke pochopí, že bude lepšie, keď sa s ostatnými členmi bude radšej kamarátiť.

Na tieto možnosti by mal byť chovateľ pripravený, preto by mal mať vždy po ruke:

• Pokojné, temné, vetrateľné a dobre uzamykateľné miesto bez prievanu.

• Prepravný box, drevenú alebo drôtenú prepravku. • Podstielku. • Náhradné kŕmidlo a napájačku.

• Lekárničku pre hydinu..

Miesto, kde budú sliepky izolované by malo byť bez prievanu a hluku, zľahka zatemnené a čo najďalej od členov rodiny a domácich zvierat.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December