Kde je najvhodnejšie umiestniť kurín?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4154

Miesto, kde bude stáť kurín, musí spĺňať isté kritériá, inak nesplní svoj účel.

Kurín dáva sliepkam pocit bezpečia, suché a čisté miesto pre kladenie vajec, priestor na odpočinok a spánok, miesto pre krmivo a napájačku a tiež úkryt pred nepriaznivým počasím a hladným dravcom. Aby plnil svoju funkciu, nestačí len to, z akého materiálu bude vyrobený a akú bude mať veľkosť, ale dôležitú úlohu má aj jeho umiestnenie na dvore či v záhrade. Ktoré miesto je pre kurín to pravé a kam ho určite nepostaviť?

Ideálne miesto

Kým vyberiete miesto, kde váš nový kurín bude stáť, trochu popremýšľajte, čo okrem krmiva a vody sliepky k spokojnému životu potrebujú. Je to slnko, alebo naopak tieň? Sú to stromy alebo holé miesta? Najlepším miestom pre umiestnenie kurína je taká plocha, kde bude kurín prospešný pre sliepky i pre to, čo sa na dvore nachádza.:

Sad: Ak máte na svojom pozemku ovocné stromy, je dobré medzi nich kurín umiestniť. Stromy poskytnú dostatok tieňa, ale tiež chutný a zdravý pokrm pre sliepky. Navyše, slepačí hnoj obohatí pôdu okolo stromov.

Pastvina: Ak vlastníte väčší pozemok, ktorý slúži ako pastva pre zvieratá, do úvahy prichádza umiestniť kurín s výbehom na časť pastviny. Sliepky tak budú mať väčšinu roka o stravu postarané a na vás ostane len pridanie hrste kŕmnej zmesi do kŕmidiel iba večer.

Miesto, kde boli záhony: Ak vlastníte mobilný kurín alebo prenosný výbeh, je dobré po zbere rajčín, reďkoviek a mrkvy nechať sliepky na pár dní v záhonoch. Pozberajú tak čo zostalo, a navyše záhon prehnoja. Avšak samotný kurín blízko záhonov radšej nestavte, aby ste o kríky a plodiny neprišli.

Ďaleko od škodnej: Bývate v blízkosti lesa? Potom kurín určite nepostavte na hranice vášho pozemku a lesa. Od lesa totiž číha na vaše sliepky najväčšie nebezpečenstvo. Malou radou je aj zaobstaranie si tmavších plemien sliepok, ktoré sa pred dravcami a inými predátormi dokážu dobre maskovať.


Kam určite nie?

Umiestnenie kurína môže ovplyvniť, aký zdravý kŕdeľ budete mať a koľko vajec počas roku budete nachádzať v znáškových hniezdach. Či už kurín kupujete alebo si ho vyrábate sami, mali by ste si dať pri jeho finálnom umiestnení pozor:

• Je pozemok, kam sa kurín chystáte umiestniť váš?

• Blatové a vlhké miesto – vyskytuje sa tam viac parazitov a teda aj chorôb.

• Pozor na záhony a skleník, nechcete predsa, aby ich sliepky navštevovali miesto vás.

• Dobrý prístup. Nechcete predsa niekoľkokrát denne chodiť do kopca a zas z kopca.

• Miesto by nemalo byť kilometre ďaleko od zdroja pitnej vody a zásob krmiva.


Slnko alebo tieň?

Pokiaľ máte na záhrade tieň a aj slnko, zvoľte radšej tienisté miesto. Všeobecne platí, že chladnejšie teploty zvládajú sliepky lepšie než horúco a dusno. Kurín je dobré postaviť tak, aby jeho predná strana – teda dvere, smerovali na juh. Vyhnete sa tak tomu, že okná a dvere nebudú vystavené na severnú stranu a do kurína tak bude prenikať menej studeného vzduchu a zrážok. Najlepší kurín je ten prenosný, žiaľ, veľa chovateľov ho nemá.



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December