Jahňatá - symbol jari

Kategória: Články Dátum: Hit: 1944

Jahňatá na jar boli odjakživa symbolom Veľkej Noci a poľnohospodárstva.

V minulosti bola jahňacina najviac konzumované mäso, ktoré na veľkonočných stoloch nemohlo chýbať. Dnes je považované skôr za luxus. Cena je však prijateľná, kľúčové je ale nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.
Hoci ide o dietetické mäso považované za delikatesu, väčšina nášho obyvateľstva uprednostňuje na veľkonočnom stole bravčové mäso, šunku, vajíčka. A tak zhruba 80-tisíc jahniat zo slovenských ovčiarní končí na zahraničných trhoch...

Spotreba jahňaciny je u nás nízka.Podľa štatistických údajov, spotreba ovčieho mäsa na osobu a rok na Slovensku je len na úrovni necelých 0,2 kg. V mnohých krajinách Európy a sveta je spotreba ovčieho mäsa neporovnateľne vyššia. Z členských krajín Európskej únie je v spotrebe ovčieho mäsa na prvom mieste Grécko (12,3 kg) a Veľká Británia (4,7 kg). Aj v krajinách ako Austrália a Nový Zéland, z ktorých sa aj na Slovensko dováža jahňacie mäso za dumpingové ceny, je spotreba ovčieho mäsa výrazne vyššia. Najvyššiu spotrebu ovčieho mäsa na obyvateľa vo svete vykazuje Mongolsko so spotrebou až 45,1 kg.

Slabý dopyt po jahňacine spôsobujú podľa chovateľov dve veci. Na jednej strane je to pre mnohých drahé mäso, na druhej strane, ľudia zabudli na jeho chuť, majú voči nemu averziu pre špecifickú vôňu a mnohí ho nevedia pripraviť. Sú to všetko predsudky, ktoré padnú vo chvíli, keď ochutnajú dobre pripravené jahňacie mäso.
Správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Ide o najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie mäso. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa. Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti.

Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6- a omega 3-mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické, či protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku, veľa kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Pediatri ho odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mias, ktoré začnú požívať.

Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň 3 kg jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, ale prispel by k rozvoju ovčiarstva na Slovensku. Aktuálne sa u nás chová 340-tisíc oviec. Ich chov má aj mnoho vedľajších prínosov. Jednou z nich je spásanie trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy či zlepšenie ekosystémov. Chov oviec zároveň zabezpečuje vytváranie pracovných miest na vidieku, často na takých miestach, kde okrem poľnohospodárstva a lesníctva takmer niet iného uplatnenia. Dôležité je preto konzumovať ovčie mäso celoročne.
Pozitívom je aj fakt, že čoraz viac našincov kupuje pred Veľkou nocou jahniatka, ktoré končia ako živá kosačka v záhradách rodinných domov.



 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December