Granule alebo radšej domáce krmivo?

Kategória: Články Dátum: Hit: 17650

Sliepky môžu vyzerať veľmi pekne, mať lesklé perie, a napriek tomu málo znášať. To preto, že sú napríklad príliš tučné, alebo im niektoré dôležité živiny chýbajú.

Sliepky môžu vyzerať veľmi pekne, mať lesklé perie, a napriek tomu málo znášať. To preto, že sú napríklad príliš tučné, ale niektoré dôležité živiny im chýbajú.

Ako a čím kŕmiť, záleží na možnostiach každého chovateľa. Niekto má veľký trávnatý výbeh, v lete preto ráno a večer sliepkam hodí len za hrsť pšenice, iný môže hydinu chovať iba vo voliére a všetko potrebné jej musí dodať. Niektorý chovateľ má stály zdroj zvyškových krmív, iný ich kupuje.

Granule z miešarne či domáce krmivo?
Ťažká otázka. Pre granulované kŕmne zmesi hovorí fakt, že okrem vody v napájačke nie je nutné k vybalancovanej kŕmnej dávke nič pridávať - netreba žiadnu sýpku, sudy, veľké skladovacie priestory. Prítomnosť anabolík a liečiv v zmesiach pre drobnochovateľov je mýtus. Áno, sú kŕmne zmesi s liečivami, ale tie sú len na veterinárny predpis a ich cena sa pohybuje v iných cenových reláciách. Bežne možno kúpiť napríklad králičie granule s antikokcidikami, čo býva na obale zreteľne uvedené, ale súčasne sa predávajú i granule bez liečiva. Chovateľ králikov si môže vybrať. Ďalším plusom pre granulované krmivo je, že sa dá nasypať do automatického kŕmidla.

Šrotovaná zmes
Šrotovaná kŕmna zmes je vhodnejšia pre chovateľov, ktorí kŕmia miešanicou. Šrot zvlhčia vodou a pridávajú i ďalšie zložky - miagané varené zemiaky, strúhanú kŕmnu repu, sekanú žihľavu, máčané pečivo a podobne. Pri tomto spôsobe kŕmenia však hrozí nebezpečenstvo vzniku kvalitatívnej podvýživy. V snahe dať sliepkam to najlepšie, im vlastne ubližujeme. Ku kupovanej šrotovanej kŕmnej zmesi teda už netreba nič pridávať, len vodu. Obsahuje totiž všetko potrebné.

Z domácich zdrojov
Sliepky v znáške potrebujú v krmive prijímať bielkoviny (rastlinné i živočíšne), vitamíny, stopové prvky i zdroj metabolizovanej energie. Tí chovatelia, ktorí majú lacný zdroj obilia a možnosť jeho uskladnenia od zberu do zberu, a ešte sliepkam môžu dopriať luxus neobmedzenej pastvy, sa balancovaním kŕmnej dávky príliš nezaoberajú. Minimálne od neskorej jari do skorej jesene. Živočíšne bielkoviny si sliepky vyzobú vo forme chrobáčikov a červíkov, vápnik vyklovú z otlčenej omietky a drvených škrupín, vitamíny a stopové prvky nájdu v tráve, chovateľ im dá len za hrsť pšenice ráno a večer. Ako však dobre nakŕmiť? Stačí pšenica, zvyšky z kuchyne a tráva zo sekačky? Ako to, že je sliepka podvýživená, keď je pekná guľatá a aj črievka má obalené tukom? Možno jej strava nie je vyvážená.

Osvedčená zmes obilnín
Najvhodnejšia je zmes obilnín - osem dielov pšenice, dva diely kukurice. Necelý diel pšenice možno nahradiť napríklad nahým ovsom, jačmeňom alebo obilninou tritikale (kríženec raže a pšenice). Pokiaľ kŕmime pečivom, počítame ho ako pšenicu, to znamená, že kilogram suchého pečiva odpovedá kilogramu pšenice. Pšenica je zdrojom bielkovín a energie.
Kukurica obsahuje karotén, ktorý zafarbí žĺtky do žlta a je tiež zdrojom energie. Ovos a jačmeň sú hlavne zdrojom vlákniny. Pomer kukurice v zimnom období mierne navýšime, a v letnom období naopak znížime, pretože nosnice pri kŕmení vyššou dávkou kukurice rýchle tučnejú a klesá im znáška. Túto zmes obilnín ale musíme doplniť o vitamíny, stopové prvky, živočíšne bielkoviny a vápenec. Pridávame teda niektorý z premixov (zmesou doplnkových látok), a to najčastejšie primiešaním do obilného šrotu. Šrot potom ďalej zvlhčujeme srvátkou, mliekom, strúhanou kŕmnou repou, strúhanou mrkvou, miaganými varenými zemiakmi, žihľavou či lucernovou rezankou. Zemiaky sú najmä zdrojom škrobu. Pridávame ich na ochutenie zmesi, nosnice po nich rýchle priberajú. Cenným zdrojom bielkovín, vápnika a fosforu sú vedľa kŕmneho mlieka a srvátky tiež tepelne upravené drvené kosti.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December