Finančná pomoc pre včelárov

Kategória: Články Dátum: Hit: 1969

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) presadilo nové nariadenie vlády SR o poskytovaní pomoci na vykonávanie opatrení zahrnutých do vnútroštátneho programu pre sektor včelárstva.

Predchádzalo mu júnové schválenie nového Národného programu stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva Európskou komisiou. Včelári sa tak môžu tešiť na nové, efektívnejšie a modernejšie opatrenia.

„Počet včelárov na Slovensku je najvyšší za posledných 20 rokov. Slovensko je aj vďaka intenzívnej štátnej podpore jednou z mála krajín Európskej únie, kde ich počet narastá. Na území Slovenska je registrovaných viac ako 19 150 včelárov s vyše 305-tisíc včelstvami. Pred 10 rokmi bolo pritom o takmer 100-tisíc včelstiev a 5-tisíc včelárov menej. Včelárov bude vláda intenzívne podporovať,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Nové včelárske opatrenia sú efektívnejšie, modernejšie a prinášajú viaceré novinky. Má sa zlepšiť boj proti škodcom a chorobám včelstiev. Pomoc príde včelárom s obnoveniami stavu včelstiev a agrorezort prispeje aj k rozvoju výskumu. Dôležité sú aj opatrenia na spoluprácu s orgánom uskutočňujúcim výskum pre monitorovanie zdravotného stavu včiel alebo výskumu ich zdravia, keďže včely trápia parazity a choroby ako klieštik či mor včelieho plodu.
Prostriedky budú smerovať aj na monitorovanie vplyvu prípravkov na ochranu rastlín. Rozšíri sa tzv. technická pomoc, ale aj s podpora laboratórií, aby Slovensko vedelo lepšie zisťovať regionálny pôvod medu a identifikovať falšovaný med. Práve ten totiž ohrozuje poctivých slovenských včelárov.
Národný program stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva bol vypracovaný v úzkej spolupráci s reprezentatívnymi organizáciami v sektore včelárstva, ktorý Slovenskej republike schválila Európska komisia 11. júna 2019. Nové nariadenie vlády bolo schválené v októbri 2019. Na základe týchto dokumentov sa počas včelárskych rokov 2019/2020 až 2021/2022 poskytuje finančná pomoc z prostriedkov EÚ a z prostriedkov štátneho rozpočtu na vykonávanie opatrení, ktoré požadovali samotní včelári prostredníctvom svojich zástupcov

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December