Elektrický ohradník pre sliepky

Kategória: Články Dátum: Hit: 2118

Útočí na vaše sliepky susedov pes alebo sa bojíte nevítanej návštevy dravcov z okolitého lesa? 

Elektrické oplotenie, ak umožní bezpečný prístup do kurína, k napájačkám, kŕmidlám a do výbehu, je užitočné a zároveň veľmi pohodlné riešenie.

① Ochrana pred dravcami: Elektrický ohradník je bežná metóda, ako udržať všetky sliepky v bezpečí pred nebezpečnými a hladnými zvieratami. A to aj napriek tomu, že taká líška či kuna má pomerne hustú srsť, ale väčšinou svoju korisť hľadá pomocou ňúfáka, ktorý sa tak ako prvý dotkne drôtu s výbojom. Rovnako ako všetky metódy preventívneho opatrenia proti predátorom, bude i toto oplotenie fungovať tak, ako bude spravované a udržované. Pravidelná oprava a údržba elektrického oplotenia pomôže zaistiť, aby plot riadne fungoval po celý rok.

② Voľný výbeh: Okrem toho, že elektrické oplotenie poskytne hydine bezpečie, zamilujú si ho i sami chovatelia. Väčšina chovateľov si na elektrickom plote obľúbila možnosť, že plot môžu jednoducho prekročiť a pri kosbe trávy alebo jej údržbe stačí len uvoľniť pár stĺpikov a položiť na zem.

③ Kontrola nad zverou: Pokiaľ majú vaše sliepky tendenciu chodiť si po okolí na prechádzky a hľadať si všeličo pod zobák, je elektrický ohradník ďalším riešením, ako tento nešvár odstrániť. Oplotenie pomôže udržať sliepky na jednom mieste bez toho, aby ste ich museli večer hľadať. Elektrické napätie nie je pre nich nebezpečné a po pár dňoch zvyku si ohradník už ani nevšimnú. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že sliepky plot rešpektovať nebudú, pretože vyzerá ako prekážka. Ale nebojte sa, ich perie je dobrý izolátor, väčšinou to „schytajú“ iba nohy alebo hrebienok.

A čo na elektrickom plote milujú sliepky?

• Potrava: Výbeh, ktorý bude dookola obohnaný elektrickým plotom, zaistí okrem ochrany aj veľké množstvo potravy, ktorú si sliepky počas dňa dokážu z výbehu pozbierať samé. Vám tak odpadne tá najväčšia práca s chystaním krmiva a sliepky si prídu na také dobroty, ktoré by ste im do miešanice či do šrotu len ťažko zháňali.

 Pohyb: Sliepky sú dobrými letcami, ale ak im zaistíte dostatok priestoru, v ktorom sa budú môcť voľne pohybovať, tento zlozvyk časom vymizne sám a žiadnych únikov sa potom obávať nemusíte. Dostatočne veľký priestor zaistený elektrickým plotom pomôže sliepkam doslova splynúť s prírodou a poskytne im tak dostatok miesta i pre ich hrabanie a popolenie sa.

Čo robiť, aby vám sliepky nelietali?

Pri výbere sliepok na váš dvor treba dbať o to, aké plemeno si zaobstaráte. Niektoré sliepky majú lietanie po svojich predkoch viac vyvinuté, iné sú ľahšie plemená, takže lietanie im ide ľahšie ako v prípade mäsových a ťažkých plemien.
Najdlhší zaznamenaný slepačí let trval 13 sekúnd a sliepka uletela do vzdialenosti vyše 9 metrov, čo je na sliepku dobrý výkon.
Aký majú dôvod lietať? Je to najmä ochrana pred predátormi (vzlietnu na najbližší strom alebo ker), zvedavosť (musia zistiť, či susedova tráva nie je zelenšia a lepšia než tá, ktorú majú vo výbehu) a odhodlanie (sliepky rady skúmajú všetko, čo je spojené s jedlom alebo napríklad aj s kohútom).
Aby sliepky nelietali, a nejde to inak, nutné je podniknúť pár krokov – lietanie možno celkom dobre potlačiť alebo sa ho aj celkom zbaviť. Najrýchlejší spôsob, ako sliepky donútiť, aby nelietali, je skrátenie ich krídel, resp. zastrihnutie jednej letky. Sliepky síce let skúsia, ale zistia, že nemajú rovnováhu a že letka je príliš krátka na to, aby sa let mohol uskutočniť. K zastrihnutiu postačia nožnice, trpezlivosť a trochu opatrnosti. Ak s lietaním sliepok máte zlé skúsenosti, vyberajte ťažšie sliepky. Čím viac priestoru sliepkam poskytnete, tým máte väčšiu šancu, že lietanie samovoľne zmizne i v prípade ľahkých plemien sliepok.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December