Domáci jogurt - jednoducho a zdravo

Kategória: Články Dátum: Hit: 20145

Skúšali ste si už pripraviť domáci jogurt? Do základného receptu idú iba dve suroviny a nemusíte mať ani jogurtovač.

Jogurt je potravina, ktorá by v našom jedálničku rozhodne nemala chýbať. Je dôležitá pre našu mikroflóru v žalúdku, kde blahodarne pôsobí na tráviace ústrojenstvo.

Jeho ochranný účinok možno pozorovať aj pri vírusových infekciách, akou je napríklad chrípka. Počas užívania antibiotík odporúčajú lekári pravidelne konzumovať jogurty, pretože pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru, ktorú antibiotiká zabili. Kto jedáva pravidelne jogurt, určite netrpí zápchou.
Jogurt sa odporúča pri problémoch zažívania, dokonca aj pri syndróme dráždivého čreva. Do určitej miery eliminuje toxíny, a pripisuje sa mu aj protirakovinový účinok, najmä v súvislosti s karcinómom hrubého čreva a maternice.

Jogurt za svoje skvelé vlastnosti vďačí skupine prirodzených baktérií nazývaných Laktobacily, ktoré sa starajú o kysnutie. Tým dodávajú jogurtom kyslastú chuť. Jeho terapeutické vlastnosti závisia najmä jednotlivých typov baktérií.

Chceli by ste si vyrobiť vlastný kvalitný jogurt?


Nie je nič jednoduchšie. Z jedného kupovaného bieleho jogurtu a litra plnotučného mlieka si ľahko urobíte dávku pre celú rodinu.
Ideálne je kvalitné mlieko z mliečneho automatu, priamo z lokálnej farmy, ktoré si možno načapovať do vlastnej sklenenej fľaše. Čím kvalitnejšie mlieko, tým lepší jogurt.

Pripravíme si mlieko, biely jogurt so živou kultúrou, čistý hrniec, lyžičku, čisté sklenené poháre s viečkami, teplomer.

V hrnci zohrejeme 500 ml mlieka cca na 80°C. Ak nemáme teplomer, tak stačí sledovať, kedy sa začnú tvoriť bublinky a koža.

Mlieko necháme vychladnúť na 40 – 43 °C (hrniec už na dotyk nie je horúci a mlieko by sa dalo piť). Tento krok treba naozaj dodržiavať, lebo vyššia teplota by zabila jogurtové baktérie.

Odoberieme do pohára 150 ml mlieka a dohladka v ňom rozmiešame dve kopcovité čajové lyžičky bieleho jogurtu. POZOR na to, aby to bol jogurt so živou kultúrou (je to vždy uvedené na kelímku). V tejto prvej várke použijeme kúpený jogurt, no v každej ďalšej už môžeme použiť jogurt z predchádzajúcej dávky.

Jogurtové mlieko nalejeme späť do hrnca a rozmiešame so zvyškom mlieka. Plníme do čistých sklenených pohárov a viečka pevne uzavrieme.

Zohrejeme rúru na 40 – 50°C a jogurty vložíme do hrnca s horúcou vodou. Rúru vypneme a necháme jogurt odpočívať v teplom prostredí aspoň 5 – 8 hodín (cez noc).

Jogurty uložíme do chladničky, kde vydržia minimálne dva týždne; ideálne ie ich skonzumovať čo najskôr.

Ak chcete mať istotu, že jogurt bude kvalitný a hustý, jogurtovú kultúru si možete aj zakúpiť.
Spoločnosť VETIS má vo svoje ponuke JOGURTOVU KULTÚRU – obsah balenia vystačí podľa návodu na výrobu jedného litra jogurtu. Jogurt potom možno po dobu 3 až 4 mesiacov používať ako štartovací kultúru pre ďalšiu výrobu jogurtu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December