Dexter - najmenšie európske plemeno dobytka

Kategória: Články Dátum: Hit: 4207

Plemeno dexter je najmenšie európske plemeno hovädzieho dobytka.

Pochádza z juhozápadného Írska a je priamym potomkom čierneho dobytka Keltov, trpasličia verzia írskeho plemena kerry.
Tento miniatúrny dobytok má v dospelosti polovičnú veľkosť oproti stredným plemenám ako je hereford, a len tretinovú výšku oproti veľkým plemenám ako napr. holstein. Má široký a hlboký trup, silne osvalený zadok, krátku a širokú hlavu. Väčšina zvierat je rohatá, rohy smerujú nahor.

Končatiny majú krátke, pri časti zvierat je skrátenie končatín výraznejšie, čo býva spôsobené prítomnosťou génu, ktorý spôsobuje chondrodyspláziu – poruchu rastu chrupaviek, zapríčiňujúcu trpasličí vzrast.
Dospelé kravy vážia 270 – 350 kg a býky 350 – 450 kg; výška v krížoch býva 96 – 104 cm pri kravách a 101 – 111 cm pri býkoch. Najrozšírenejšou farbou je čierna, ale tiež červená a šedohnedá.

Dexter je dobytok s dvojstrannou úžitkovosťou, nenáročný a populárny zvlášť v malých domácich chovoch. Plemeno je rané a môže sa pripúšťať vo veku 15 – 18 mesiacov. Kravy produkujú 7,6 až 9,5 litrov mlieka za deň, majú dobré materské vlastnosti a ľahko sa telia. Sú tiež dlhoveké a môžu dávať teľatá dlhšie než 14 rokov. Dojené kravy dosahujú úžitkovosť okolo 3 000 – 3 500 kg mlieka za laktáciu (obsah tuku 4 %, obsah bielkovín 3,5 %).
Plemeno má aj vynikajúcu mäsovú úžitkovosť. Mäso je kvalitné, dobre mramorované, jatočné býky sa porážajú okolo veku 2 rokov a jatočná výťažnosť presahuje 56 %.

Plemeno dexter sa vyznačuje pokojným temperamentom, nenáročnosťou, prispôsobivosťou a dobrou konverziou živín. Zvieratá majú vzhľadom na svoju hmotnosť relatívne veľkú plochu paznechtov, preto je veľmi vhodné pre spásanie vlhkých a podmáčaných lúk, ktoré nedevastuje tak ako iné mäsové plemená. Ak má dostatok potravy a prístrešok, dokáže prežiť i v tých najnepriaznivejších podmienkach.

Známy český herec (tiež aj farmár) Karel Roden si pred rokmi priviezol z Dánska menšie stádo plemena dexter. Stal sa tak prvým chovateľom tohto plemena, ktorý je zapísaný v plemennej knihe Českého svazu chovatelů masného skotu. Ako v jednom rozhovore uviedol, pre dextery sa rozhodol kvôli ich veľkosti a dobrému charakteru. „Myslím si, že je to dobrá voľba pre ľudí, ktorí sa chcú vrátiť k prírode a odchádzajú z miest na vidiek, kde si kúpia statok,“ konštatoval herec.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December