Ďalší „bio“ pomocníci vo vinohradoch

Kategória: Články Dátum: Hit: 1451

Netradiční pomocníci vo vinici sú odrazom trendu vo svetovom vinárstve. Vzhľadom na rastúci počet vinárstiev, ktoré prechádzajú na organické a biodynamické princípy pestovania hrozna a následne na podobnú výrobu vína, mnohí „nasadzujú“ do viníc zvieratá. Tie pomáhajú v boji proti burine a škodcom.

Netradiční pomocníci vo vinici sú odrazom trendu vo svetovom vinárstve. Vzhľadom na rastúci počet vinárstiev, ktoré prechádzajú na organické a biodynamické princípy pestovania hrozna a následne na podobnú výrobu vína, mnohí „nasadzujú“ do viníc zvieratá. Tie pomáhajú v boji proti burine a škodcom.

Husi sa pasú vo viniciach od Veľkej Británie, cez Kaliforniu až po Čile. Tiež ich používajú na ničenie buriny, ktorú spásajú. Nájdete ich spolu s kozami aj na juhu Afriky. Pri putovaní vinárskym krajom neďaleko Kapského Mesta turistov neraz prekvapí, ako často vidia vo viniciach popásať sa kačice, husi či kozy. Operence sa sem nezatúlali náhodou, medzi vinič ich vyháňajú zámerne. Hydina sa stará o to, aby z viníc zmizli slimáky. Kozy zasa spásajú niektoré buriny. Aj kurčatá sa používajú v mnohých viniciach na boj proti burinám, húseniciam a iným hmyzím škodcom. V kalifornskom vinárstve Quivira Wine sa dušujú, že kuriatka nielen pomáhajú vo viniciach, ale že to, čo po domácich operencoch zostane, je najlepším hnojivom. Zbierajú ho a kompostujú, lebo samostatne je vtáčí trus agresívny. Okrem toho „kurín vo vinici“ produkuje vajcia, po ktorých sa idú potrhať miestni obyvatelia, ktorí ich kupujú podobne ako reštaurácie.

Vinárstvo Quivira Wine je súčasťou funkčnej biodynamickej farmy. Zvieratá v nej zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní energeticky sebestačného cyklu - z farmy do viníc až po fľašu vína. Medzi hviezdy usadlosti patria kravy jedného z najmenších plemien hovädzieho dobytka - dexter. Pôvod tamojších kraviek siaha do južného Írska. Ich súčasné bydlisko sa delí medzi vinice a ovocný sad, kde sa pasú a zároveň aj hnoja. Ich hnoj využívajú dokonca pri výrobe bio postrekovačov, ktoré pomáhajú pri ochrane stavieb a zároveň viníc.

Ošípaná kune-kune je malé plemeno domácich prasiat z Nového Zélandu. Pochádza zrejme z ázijských domácich plemien privezených na Nový Zéland okolo roku 1 800 rybármi alebo obchodníkmi. Tradične ich chovali a chovajú domorodí Maori. Tieto ošípané sa rozšírili do celého sveta a zvlášť populárne sú v Anglicku, kde ich doviezli v roku 1992 a na ostrovoch existuje ich početný chovateľský klub. Často ich chovajú v bytoch a domoch ako domácich maznáčikov, čo napriek ich mimoriadne priateľskej povahe, ale pri hmotnosti od 50 do 80 kg, asi celkom nepatrí k normálnemu spôsobu života. Lepšie sa hodia na záhradu či do vinohradu. Sú totiž všežravce, teda zožerú všetko, čo vinici škodí. Popri tráve aj burinu, červov či škodlivý hmyz. Aj svetoznámy vinár Peter Yealand na Novom Zélande už roky experimentuje s baby ovečkami, ale fandí hlavne prasiatkam kune-kune, najmä preto, že si vinič ako stravu nevšímajú, ale dôkladne pod ním pri hľadaní potravy „preorú“ pôdu svojimi rypákmi. Vína značky Yealands sa predávajú po celom svete vo vyše 50 krajinách.

Juhoafričania si zamilovali „zelené víno“. Nedostávajú naň od štátu žiadne dotácie a tak sa nemusia klaňať pred všemocnými úradníkmi, ale tvrdo vo vinohradoch pracujú. Niektorí vinári v Juhoafrickej republike vymenili traktor za kone. Moderné stroje nahradili starým pluhom s radlicou, s ktorou vinohrad orú. Namiesto hluku motorov tak počuť pokriky, pískanie a erdžanie. Na umelé hnojivá dávno zabudli a do viníc vrátili konský, kravský hnoj a vtáčí trus. 
 
 
 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December