Čo robiť, keď sliepky majú omrzliny?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4117

Čo robiť, aby omrzliny u sliepok nenastali?

V extrémne chladných dňoch i nociach sú sliepky na dvore, ale i v kuríne ohrozené omrzlinami. Možné dôsledky sú potom bolesti postihnutých miest, znetvorenie a strata ich pohyblivosti, u kohútikov hrozí znížená alebo žiadna plodnosť a samozrejme tiež zníženie produkcie vajec u sliepok. Miernym prípadom sa i pri preventívnom úsilí nevyhne asi žiadny chovateľ.

Ako rozpoznať omrzliny?
K omrzlinám dochádza vtedy, keď tekutina vo vnútri buniek slepačieho hrebeňa mrzne, teda stratí kyslík. K takej situácii nastáva vtedy, pokiaľ sú sliepky často vystavované veľkému mrazu, nemajú možnosti úkrytu do kurína a ich výbeh je pokrytý studeným snehom, na ktorom celý deň stoja. Pravidelne preto sliepky počas zimy vo výbehu kontrolujte, a pokiaľ sa objaví už jeden z týchto príznakov, zakročte.

• Hrebienky, laloky i pazúriky začnú meniť svoju jasne červenú farbu na vyblednutú.

• Sliepka sa stane apatická a stratí záujem o všetko dianie okolo.

• Ustane znáška vajec.

• Hrebene stratia svoj tvar i pohyblivosť.

• Hydina stratí záujem o vodu i krmivo.


Prvá pomoc

Dobre riešený a udržovaný kurín by síce mal omrzlinám u sliepok zabrániť, avšak pokiaľ v zime prídu extrémne mrazy, môžu sa omrzliny stať veľkým problémom aj pri tých najskúsenejších chovateľoch. Najčastejšie trápia kohúty, ktorí majú hrebene i laloky mnohonásobne väčšie než sliepky.
Hneď ako zaregistrujete i čo najmenšiu omrzlinu u hydiny, neprepadajte panike, ale puste sa do liečenia.

• Teplá voda: Vidíte u sliepky omrznutý hrebeň, ktorý stratil farbu a začína černieť? Za žiadnych okolností sa ho nesnažte orezať. Pokiaľ je to možné, presuňte sliepky do tepla, zmrznuté pazúriky namočte do teplej vody a omrznutý hrebeň dajte medzi ruky, aby sa zahrial, dostal farbu a zase v ňom začala prúdiť krv.

• Mokrá handra: Pri omrznutom hrebienku môžete použiť i malú handru namočenú v horúcej vode alebo predhriatu na kúrení. Naneste ho sliepke na postihnutý hrebienok, nechajte pôsobiť cca 15 minút a potom by malo dôjsť znovu k sčervenaniu hrebeňa a mal by sa sám zotaviť. Liečba omrzlín môže trvať i 14 dní, než sa opäť objaví jasná červená farba. V tých najhorších prípadoch, keď ste zakročili neskoro, kus odumretej časti sám odpadne a už nedorastie.

• Infralampa: Pokiaľ máte doma infralampu, možno pod ňu postihnutú sliepočku na pár hodín umiestniť; lampa zaistí dostatok tepla, zlepší krvný obeh a zvýši odolnosť a tvorbu tkanív.

Možno zabrániť omrznutiu?
Určite áno. Prevencia omrzlín je najlepší liek. Existuje veľa tipov ako sliepky pred nepríjemnými omrzlinami ochrániť. Okrem toho, že svoj chov na zimu pripravíte včas, môžete zaistiť i tieto hlavné veci, ktoré pomôžu omrzlinám u sliepok zabrániť.

• Čistenie kurínu a celého jeho príslušenstva urobte ešte pred zimou a potom zas s ďalším jarným oteplením.

• Druhá vrstva podstielky počas zimy pomôže izolovať celý kurín, nutná je tiež častá výmena, pokiaľ je podstielka vlhká.

• Pri predpovedi mrazivých dní nanášajte pravidelne tenkú vrstvu vazelíny alebo sadla na všetky mäkké tkanivá sliepok.

• Nutné je riadne vetranie, aby sa zabránilo zvýšeniu vlhkosti a amoniaku, ktorý sliepky vylučujú spolu s trusom.

• Voda v napájačkách by mala byť skôr vlažná, inak následné kvapkanie na lalok pri samotnom pití môže spôsobiť tiež omŕzanie Pod napájačky možno umiestniť tzv. vyhrievané podložky, ktoré zabránia zamrznutiu vody.

• Sliepky samé vytvárajú množstvo vlhkosti, hlavne z dýchania, výkalov alebo rozliatím vody. Ak dôjde ku kondenzácii okien či neizolovaných stien kurína, musíte poriadne a často v kuríne vetrať.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December