Chovateľský deň v skanzene VYCHYLOVKA

Kategória: Články Dátum: Hit: 825

V nedeľu 15. júla sa v skanzene Nová Bystrica - Vychylovka koná 3. ročník prezentačnej výstavy hospodárskych zvierat slovenských plemien.

V nedeľu 15. júla sa v skanzene Nová Bystrica - Vychylovka koná tretí ročník prezentačnej výstavy hospodárskych zvierat slovenských plemien.

Ide o jedinečné podujatie, ktoré populárnym spôsobom šíri osvetu o našich národných plemenách hospodárskych zvierat. Cieľom podujatia je tak propagovať slovenské plemená zvierat, ktorých je pomerne málo a ich chovu sa venuje málo chovateľov. Niektorým druhom v nedávnej minulosti dokonca hrozil zánik.
Zvieratá vo Vychylovke vystavujú chovatelia a majitelia fariem z Kysúc, ale aj vzdialených regiónov Slovenska, a to za podpory chovateľských organizácií, v ktorých sa združujú. Návštevníci skanzenu uvidia naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok a psov.
Prezentačnú výstavu zvierat bude sprevádzať folklórny program a ukážky remeselnej tvorby. V sprievodnom programe sa tento rok predstaví Vlasta Mudríková a Peter Staňo, ako aj folklórny súbor Ozvena z Čierneho. Pribudnú tradičné jedlá, ktoré si budú môcť návštevníci kúpiť od regionálnych producentov. Pre deti sú pripravené viaceré tematické atrakcie, môžu sa povoziť na historickom drevenom kolotoči, alebo vyskúšať ako sa dojí krava.
Podujatie je určené širokej verejnosti, chovateľom a milovníkom zvierat. Svojím charakterom, ktorý dotvára aj príjemné prostredie skanzenu, láka najmä rodiny s deťmi. Na minulý ročník Chovateľského dňa v skanzene sa prišlo pozrieť takmer 3 200 návštevníkov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December