Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien

Kategória: Články Dátum: Hit: 763

Štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica.

Ide o celodenné tematické podujatie. Okrem zvierat priamo pri objektoch skanzenu, čakajú návštevníkov folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby.

Cieľom organizátorov je propagovať slovenské plemená zvierat, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Po stáročia dotvárali ráz našej krajiny. Za ich existenciou stojí dlhoročná práca chovateľov a šľachtiteľov. Zvieratá sú geneticky prispôsobené našim prírodným podmienkam a nenáročné na chov, preto je dôležité zachovávať ich a ďalej rozširovať. Prezentáciou našich národných plemien v prostredí pôvodnej dediny je ešte viac zvýraznený ich význam ako geneticky, kultúrne a historicky významného dedičstva.
„Chovu našich národných plemien sa venuje málo chovateľov. V niektorých prípadoch sa dá hovoriť až o ohrozených druhoch. Teší ma, že aj touto aktivitou sa nám za tých pár rokov podarilo rozprúdiť tému a motivovať organizácie, ktoré sa našim národným plemenám venujú, k ich väčšej propagácii”, uviedol František Staňo z OZ Chováme doma.

Program podujatia:

- Začiatok výstavy

- Slávnostné otvorenie podujatia Folklórne vystúpenia

- Svätá omša

- Seminár: Zachovanie tradičného salašníctva ako kultúrneho a prírodného dedičstva horských regiónov

Návštevníci skanzenu uvidia naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok, včely a slovenské plemená psov. Zvieratá vystavujú chovatelia, gazdovia a majitelia fariem z regiónu, ale aj vzdialených miest z celého Slovenska, a to za podpory chovateľských organizácií, v ktorých sa združujú.
Súčasťou sprievodného programu bude celoštátne kolo vedomostnej súťaže mladých chovateľov a súťaž v králičom hope, ktoré organizuje Slovenský zväz chovateľov. V poobedných hodinách sa pripravuje v spolupráci s MAS Terchovská dolina, ŽSK a ZCHOK seminár na tému Zachovanie tradičného salašníctva ako kultúrneho a prírodného dedičstva horských regiónov.
Akcia je určené nielen pre chovateľov a farmárov, ale aj pre širokú verejnosť, ideálne pre rodiny s deťmi. Pre deti sú pripravené aktivity - tvorivé dielne, historický drevený kolotoč. Ako každý rok, si budú môcť vyskúšať, ako sa dojí krava na simulátore dojenia. Podarilo sa zabezpečiť aj volský záprah, ktorý predvedie ukážku ťahania veľkého nákladu a bude tiež voziť návštevníkov.

„Naším zámerom nie je organizovať veľkú výstavu. Chceme bežným ľuďom predstaviť naše národné plemená, zopár zvierat z každého druhu. Pokiaľ sa podarí, čo najviac plemien,” vysvetlil František Staňo. Charakter podujatia dotvára príjemné prostredie skanzenu. Aj keď výstavu navštívia tisícky ľudí, rozptýlia sa po celom skanzene.
Slovenských plemien je naozaj málo. Napríklad národné plemeno sliepok máme len jedno, oravku. Síce sa vyskytuje vo viacerých farebných rázoch a aj v zdrobnenej forme. Husi sú len dve, slovenská biela a suchovská. Z väčších hospodárskych zvierat máme štyri národné plemená koní, rovnako štyri plemená oviec. Dve národné plemená kôz a tiež dve plemená hovädzieho dobytka. O niečo početnejšie zastúpenie majú národné plemená holubov, králikov a psov.

Podujatie organizuje občianske združenie OZ Chováme doma, v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku a Kysuckým múzeom v Čadci. Koná sa pod záštitou MPRV SR a Predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

Partnerom výstavy je aj spoločnosť VETIS, ktorá vo Vychylovke nebude chýbať.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December