Chov králikov pre začiatočníkov

Kategória: Články Dátum: Hit: 5014

Ako docieliť to, aby bol chov králikov úspešný?

Kým začnete s chovom, treba si uvedomiť, že chov králikov je veľká zodpovednosť, ktorá bude vyžadovať všetok váš voľný čas, odhodlanosť, a ešte väčšiu trpezlivosť, než by ste si mysleli. Než sa pre chov králikov rozhodnete, mali by ste vedieť, prečo ich chcete chovať. Plánujete ich potom predať, alebo majú slúžiť ako domáci maznáčikovia, prípadne ich chcete na mäso?

Na chov králikov musí každý chovateľ prísť sám. Kým sa tak však stane, radi by sme vám predstavili zopár zásadných veci, na ktoré pri chove narazíte vždy:

Správne plemeno: Výberom správneho plemena to všetko začína a aj končí. Náležitý výber ovplyvní nielen početnosť vášho vrhu, ale aj kvalitu mäsa, kožky a v neposlednom rade tiež obdobie, za aké králiky dosiahnu jatočnú hmotnosť.

Králikáreň: Nutné je zaobstarať králikáreň, alebo aj voľný, dobre oplotený výbeh. Majte na mysli, že králiky potrebujú najmä sucho, čerstvý vzduch, dostatok svetla a dostatočný pokoj, aby sa mohli v pokoji páriť. Králikáreň vždy umiestnite vchodom na juhovýchod, odkiaľ nehrozí žiadny ostrý slnečný svit ani vietor.

Krmivo: Králik je hlavne bylinožravec. Základným prvkom kŕmnej dávky bude kŕmna zmes, seno alebo obilie. Tí z vás, ktorí budú pridávať aj zelené krmivo, je nutné, aby nebolo zaparené a je dobré umiestniť ho do jasličiek, aby ho ušiaky nerozťahali po celej králikárni. Na ohryz im potom stačí tvrdý chlieb.

Podstielka: Chcete, aby vaše králiky spali ako v perinke? Máte dve možnosti – buď ich môžete chovať úplne bez podstielky, alebo zvoliť podstielku, ktorá však bude vždy suchá a nezaparená. Chov bez perinky je síce menej náročný, ale ak chcete malé králiky, mali by ste koterec radšej vždy vystlať podstielkou.

Ochorenie: Ako sliepky, tak aj králiky trpia na rôzne parazitárne a infekčné ochorenia. Väčšine z nich sa vyhnete pravidelným očkovaním alebo prevenciu v podobe vitamínov a doplnkov stravy. Pozor si dajte aj pri výbere krmiva, najmä trávy, aby nebola mokrá a zaparená a tiež aby sa do kŕmnej dávky nedostali jedovaté rastliny.

Niekedy sa môže stať, že rozmnožovanie medzi králikmi nenastane. Aké problémy môžu vzniknúť a ako ich vyriešiť?

Sú tučné: Nadváha je jednou z najväčších príčin neplodnosti králikov. Ak sa vám budú zdať na pohľad bacuľatejšie, z jedálnička vyraďte všetky lahôdky a zaistite im väčší priestor, aby mohli viac behať.

Je príliš horúco: Niekedy za dôvodom neplodnosti stojí aj počasie. Ak sa vonkajšie teploty šplhajú k 30 °C, žiadne väčšie aktivity od králikov nečakajte. Sterilita v tomto prípade môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Nemajú dostatok svetla: Tak ako je sliepka citlivá na denné svetlo, aj králik ho vyžaduje čo najviac. K oplodneniu samice je nutné, aby svetlo v koterci presiahlo 12 hodín. Ak to prirodzenou cestou nie je v danom období je možné, je nutné do králikárne zaobstarať iný zdroj svetla.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December