Chcete chovať „holanďanky“?

Kategória: Články Dátum: Hit: 15017

Zakrpatené holandské kozičky sa nechovajú pre mlieko a ani pre mäso. Sú vhodní spoločníci ku koňom i k vypásaniu zaburinených záhrad a lúk.

Zakrpatené holandské kozičky sa nechovajú pre mlieko a ani pre mäso. Sú vhodní spoločníci ku koňom i k vypásaniu zaburinených záhrad a lúk. Chovajú sa pre radosť, sú veľmi zábavné a inteligentné, ľahko sa naučia počúvať na meno, skákať cez rôzne prekážky i chodiť na prechádzky.

Ide o najmenšie plemeno kôz. Sú pokojnej, miernej a prítulnej povahy, čo platí aj pre capkov. Na rozdiel od zakrpatených kôz kamerunských pôsobia holandské zakrpatené kozy jemnejším dojmom. Sú menšie, s výškou v kohútiku 45 centimetrov a vážia do 25 kilogramov. Čím sú menšieho vzrastu, tým sú vzácnejšie a ich cena je vyššia.

Kozičku alebo capka?
Všeobecne sa odporúča kúpiť dve zvieratá, pretože koza je stádové zviera a sama by veľmi trpela, obzvlášť ak doma nie je nikto celý deň. Kozička sa po dosiahnutí pohlavnej dospelosti (6 mesiacov), a najmä na jeseň, dožaduje pokrytia. V prípade prítomnosti capka v stáde je známa pohlavná dospelosť aj skôr, a to už vo veku 4 mesiacov. Ruju vyvoláva skracujúci sa jesenný deň, kozliatka sa preto rodia v jarných mesiacoch. V prípade, že capka máme v stáde, rodia sa kozliatka celoročne. Po 145-dennej gravidite sa rodí väčšinou 1 mláďa; dvojčatá a trojčatá len výnimočne. Je však známy i prípad štvorčiat, a to úspešne prirodzene odchované. Približne 3 týždne po pôrode je koza opäť pripravená na krytie. Cap je do roka bezproblémový, po tejto dobe začne zapáchať. Hlavné pachové žľazy má umiestnené na hlave. Cap si preto zámerne močí na hlavu, aby svoj špecifický pach znásobil, a následne ho - otieraním o zadok a pohlavné orgány kozy, naniesol na kozu. Jeho správanie v stáde je zvláštne aj v tom, že „svoje“ kozy chráni i pred človekom mužského pohlavia, a to tak, že vydáva určité zvuky, a keď sa i napriek tomuto varovaniu muž - votrelec priblíži k rujnej koze blízko, pomočí ho. Mimo ruju si už chlapov nevšíma. Capa možno pre potreby domáceho maznáčika nechať vykastrovať - zápach tak úplne zmizne. Kastrácia sa prevádza vo veku od 3 týždňov, potom prakticky v akomkoľvek veku.

Nároky na výživu
Holandské kozičky majú skromné nároky na výživu, a keďže sú malé, nespotrebujú ani veľa potravy. Základ tvorí seno a tráva, s obľubou spásajú i bodliaky, žihľavu a rôzne burinaté rastliny, listy a vetvičky z listnatých stromov i ihličnanov. Z jadrových krmív je vhodný ovos. Kozičky možno vypúšťať na pastvu od jari do jesene; v tej dobe ich netreba prikrmovať. Na jednu kozu sa počíta aspoň 300 - 400 m² plochy na pastvinu. Občas im možno podať špeciálne granule pre ovce a kozy, pretože nemajú radi liz. Podávajú sa najmä kozám pred pôrodom a v laktácii, najmä v prípade, ak majú viac kozliat. Kozám matkám možno pridať seno, aby mali dostatok mlieka. Sušené pečivo, jablká, kŕmnu mrkvu či kŕmnu repu podávame každý deň v malom množstve vo forme pochúťky. Samozrejmosťou je vždy čerstvá čistá voda. Niekedy sa stáva, že kozy ohrýzajú drevené časti ohrady, preto je vhodné celoročne podávať konáre na ohryzovanie; kozy z nich olupujú kôru a konzumujú slabé výhonky. Je to ich prirodzená potrava, ktorá v prírode tvorí veľkú časť ich jedálnička.

Suché ustajnenie
Holanďanky potrebujúv zime kvalitné suché ustajnenie, a od jari do jesene vonkajší výbeh s prístreškom chrániacim pred prievanom, dažďom a snehom. Nie sú náročné na priestor; postačí im stajňa s veľkosťou 1,5 - 2 m² pre jednu kozu, samozrejme s výbehom. Pri novostavbe stajne sa ako podlaha odporúča systém vrstvenia kameňov a štrku, tzn. vyspádovaná pôda pod vlastnou podlahou, do ktorej sa nasypú kamene; ďalšiu vrstvu tvorí väčší a potom jemný štrk. Pri tomto spôsobe moč odtečie podlahou von a suchý odpad sa raz za týždeň vymetie. Podľa potreby sa potom dopĺňa jemný štrk. Ako súčasť ustajnenia sa osvedčila drevená palanda (60 x 60 x 30 cm), na ktorej zvieratá radi spia; na podlahe sa necítia bezpečne, zrejme kvôli prípadným predátorom. Kozy milujú umelo vytvorenú hromadu z bezpečne poskladaných väčších kameňov, na ktorých sa hrajú a používajú ju ako prírodné škrabadlo. Môžu sa použiť i rôzne veľké drevené kolíky. Vo výbehu alebo v stajni je dobré umiestniť škrabadlá, aby kozy neničili výbavu. Oplotenie výbehu je veľmi dôležité.



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December