Ako kŕmiť zmiešaný kŕdeľ hydiny?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1489

Ako kŕmiť hydinu, keď máte zmiešaný kŕdeľ? Ako pripraviť krmivo a na čo si treba dávať pozor?

Spoločný chov najrôznejších druhov hydiny samozrejme je možný, ale iba za predpokladu, že dokážete zaistiť danej hydine presne také krmivo, ktoré je pre jej život, reprodukciu a produkciu potrebné. Zvlášť pri sliepkach je nutné dbať na nutrične vyváženú stravu, inak nebudú schopné znášať žiadne vajíčka. 

Ako kŕmiť?

Rôzne druhy hydiny majú rôzne potreby, čo sa týka stravy. Ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky pri chove zmiešaného kŕdľa?

• Sliepky rôzneho veku, navyše i s kohútom majú rôzne nutričné potreby. Kým mladé kuričky nepotrebujú ešte vápnik, pretože neprodukujú vajcia, nosnice vápnik potrebovať budú. Takže nosniciam podávajte vápnik vo forme sušených drvených škrupín od vajec. • Pozor si však dajte na jeho nadbytok, ktorý môže viesť k extra rýchlemu rastu kostí pri rastúcich kurčatách a môže mať za následok oslabenie štruktúry kostí.
• Ak máte kačice, pridávajte kačacie kŕmne zmesi priamo do kŕmidiel s krmivom pre nosnice. Rovnako ako pri sliepkach sa uistite, že kačice počas roka majú dostatok času i priestoru na zháňanie trávy a najrôznejších pochúťok.
• Kupujte také komerčné krmivá, ktoré neobsahujú žiadne lieky ani antibiotiká. Väčšina z nich býva totiž hlavne pre kačice nebezpečná.
• Ideálne je disponovať vo výbehu väčším množstvom kŕmidiel a podľa toho tiež rozdeľovať krmivo. Sama hydina si potom vyhľadá, čo je pre ňu výživovo najdôležitejšie a ku kŕmidlu sa bude opäť vracať.
• Nezabúdajte tiež na pravidelný prísun čerstvej pitnej vody. Čím viac hydiny, tým viac treba napájačiek vo výbehu i vo vnútri kurína.

Aké sú potreby kačíc?

Kačice, ako vodná hydina, má odlišnú tráviacu sústavu, a teda i iné, špeciálne požiadavky na kŕmenie. Ak je to možné, malé káčatá do veku 10 týždňov chovajte oddelene a zaistite im kačaciu štartovaciu zmes. Trávu im nasekajte na menšie kúsky, aby nedošlo k ich uduseniu.

Zamerajte sa na:

Niacín: Niacín je dôležitý najmä pre káčatá. Ľahký spôsob ako zvýšiť množstvo niacínu v krmive, je pridanie pivovarských kvasníc priamo do kŕmnej zmesi. Druhým spôsobom, ako zvýšiť obsah niacínu, je fermentovať (kvasiť) krmivo, ktoré bežne používate.
Vápnik: Čas od času bude potrebný pre kačice i vápnik, zvlášť vtedy, ak ich chováte pre veľké kačacie vajcia na Veľkú noc. Vápnika netreba tak veľa ako pri sliepkach, škrupiny vajíčok sú silné i bez väčšieho príjmu vápnika.
Kačice sú vynikajúce zberačky potravy, a keď získajú väčšinu výživy zo spracovaného krmiva pre hydinu a dostatok trávy a chrobákov, nebudú mať žiadne zdravotné problémy.

Pamätajte si, že sliepky sú skvelými samoregulátormi, pokiaľ ide o ich stravu – žerú len to, čo skutočne potrebujú. Čo nie je pre nich dôležité, to nechávajú v kŕmidle bez povšimnutia. S trochou trpezlivosti a starostlivým sledovaním stravovacích návykov vašej hydiny nájdete veľmi skoro presný návod, ako na kŕmenie, aby ste zaistili spokojnosť všetkej vašej hydine.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December