Aké sú najčastejšie príčiny úhynu sliepok?

Kategória: Články Dátum: Hit: 8255

Chov sliepok na dvore prináša i nepríjemnú skutočnosť, s ktorou pravdepodobne mnohí chovatelia pri zakladaní chovu nepočítajú.

V skutočnosti je dôležité myslieť na to, čo najčastejšie spôsobuje smrť operených miláčikov. Nie vždy je na vine choroba.
Existuje veľa vecí, ktoré má na starosti samotný chovateľ a ktoré práve častým a dlhodobým zanedbávaním spôsobujú úhyn hydiny.

Predátory: Diery v plote, zle opletený výbeh a rozpadnutý kurín – potom nemožno očakávať, že sliepky budú v bezpečí. Kuna, líška, lasička, ale i potkan vždy nájdu aj najmenší otvor, ktorým sa preplazia a začnú útočiť, požierať vajcia alebo i samotné sliepky. Použitie kvalitného oplotenia, elektrický ohradník alebo siete proti vtákom je len málo, čo pre bezpečie svojich sliepok môžete urobiť.

Kanibalizmus: Preplnený kurín a výbeh, málo kŕmidiel, napájačiek a žiadne hračky vo výbehu. To všetko vedie k oštipovaniu hydiny. Rýchle odstráňte všetky choré alebo zranené sliepky, aby sa nestali ľahkým cieľom pre ostatných členov kŕdľa. Udržovanie vyváženej stravy tiež zaistí, že nebudú mať hlad či nutričný deficit a nezačnú sa navzájom napádať.

Zlá výživa: Stučnená pečeň tiež vedie postupom času k úhynu sliepok. Krmivo s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom živín je toho hlavnou príčinou. Okrem kŕmenia vyváženou stravou môžete tento problém odstrániť tým, že sliepky nebudú vystavené tepelnému stresu.

Existujú však i také príčiny smrti kuričiek, ktoré chovateľ nedokáže celkom podchytiť a zabrániť im. Medzi nich patria napríklad:

Parazity: Najčastejším ochorením býva kokcidióza, ktorá ale nie je smrteľná za predpokladu, že ju chovateľ včas objaví a začne liečiť. Parazity sa najčastejšie objavujú v črevách sliepok, kde spôsobujú hnačku a v ťažkých prípadoch dokonca i smrť.

Baktérie: Najčastejšie ide o baktérie E. coli. Za nakazenie sliepok touto baktériou môže väčšinou zlá strava, ktorá naruší rovnováhu ich tráviaceho traktu a tiež špinavé a plesnivé napájačky či dokonca skazené krmivo.

Nádory: Väčšinou je spôsobený vírusmi, pričom hlavným je tzv. Markova choroba, ktorá sa vyskytuje takmer po celom svete. Neexistuje síce žiadna liečba, avšak existuje vakcína, ktorá je v 90 percentách účinná. Kým teda kúpite sliepky, vždy sa presvedčte, či sú proti tejto chorobe očkované.

Prevencia

Predchádzať najrôznejším druhom chorôb sliepok možno niekoľkými spôsobmi. Medzi najrozšírenejšie v bežnom malochove hydiny radíme:

• Pravidelné čistenie znáškových hniezd, kurína, výbehu, kŕmidiel, napájačiek a tiež výmena starej podstielky za novú.

• Pestrá a vyvážená strava všetkých nosníc v kŕdli.

• Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu.

• Použitie sietí proti vtákom okolo celého výbehu.

• Pravidelná kontrola všetkých členov kŕdľa po zdravotnej stránke.

• Inštalácia elektrického ohradníka.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December