Aké pasce či klepce možno použiť na hlodavce?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1059

Potkany a iné otravné hlodavce obťažujú chovateľov hydiny najmä v zime, kedy sa sťahujú viac do obytných častí. Ako nad nimi zvíťaziť?

Použitie pasce alebo kovového klepca na odstránenie potkanov, krýs a iných tvorov, túlajúcich sa hlavne okolo výbehu, je účinný spôsob ako odstrániť problém s hlodavcami, ktoré kradnú vajíčka alebo usmrcujú sliepky.


Aká pasca je vyhovujúca? Elektrická, ktorá rýchlo a isto zabije? Žiadna krv, pískanie, neporiadok. Alebo uzavretá pasca, ktorá je výhodná najmä z humánneho a bezpečnostného hľadiska, pretože zajaté zviera nemá takmer žiadnu šancu uniknúť či dokonca pascu odtiahnuť?

Každá pasca alebo klepec musí byť dostatočne veľký, aby sa do neho odchytené zviera vošlo celé. Podľa toho, čo hodláte odchytávať, je nutné zvoliť veľkosť a variant ponúkaných pascí a klepcov.

Malý hlodavec: Najčastejšie sa používajú malé drevené alebo plastové pasce na myši. Každý ich isto pozná, pretože naši rodičia i prarodičia byli nútení ich používať, na trhu totiž žiadne iné neexistovali.
Princíp ich používania je jednoduchý – návnada a zmena tlaku spôsobí, že pružina vyskočí na kovovú tyč a hlodavec je lapený. Vo väčšine prípadov hlodavce chytí a nezabije. Metóda je to síce lacná, ale nie vždy účinná a trochu chaotická.

Krysa alebo potkan: Ideálne je použiť tzv. nástrahovú stanicu. Je to pasca, ktorá zachytí krysy i potkany a udržuje ich v pasci, dokiaľ ich neuvoľníte. Je to humánny spôsob, pretože zvieratá nezabíja. Môžete ich oslobodiť do prírody, aspoň 1 km od výbehu. Je to tiež dobré riešenie, pokiaľ máte doma malé deti – môžete ich naučiť, ako narábať s akýmkoľvek zvieraťom, dokonca i so škodcami ako sú potkany.

Tchor či túlavá mačka: Jedine klepec alebo skladacia pasca dokážu odchytiť veľkého škodcu, akými sú tchor, kuna, lasica. Klepec s jedným vstupom ochráni vaše priestory pred nežiaducimi návštevníkmi. Ochranný prostriedok je vyrobený veľmi precízne, aby zaznamenal aj čo najmenší pohyb hlodavca, ktorého chcete do klietky nalákať a uloviť. Zariadenie je vybavené háčikom, na ktorý sa prichytí návnada.

Spoločnosť VETIS má vo svojej ponuke rozličné typy pascí a super pascí pre hlodavce, rôzne drôtené klietky – pasce , návnadové stanice či odpudzovačov a ultrazvukové prístroje.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December